Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen: SD gör ett nytt försök att bilda styre: ”Samtal pågår”

Publicerad:
Christoffer Wallin och Jörgen Andersson, Sverigedemokraterna.
Christoffer Wallin och Jörgen Andersson, Sverigedemokraterna. Foto: Sverigedemokraterna Färgelanda

För drygt en vecka sedan meddelade Sverigedemokraterna i Färgelanda att man ger upp försöken att bilda nytt styre, och lämnade över bollen till S. Nu kommer vändningen – partiets andranamn gör ett nytt försök.

– De ska sondera terrängen lite till, säger Ulla Börjesson (S).

SD lyckas inte bilda styre – lämnar över till S: ”Nådde inte ända fram”Nytt kommunstyre kan dröja månader: ”Inte helt lätt”

Efter att Sverigedemokraterna blivit största parti i Färgelanda har man slitit med att försöka bilda nytt styre i kommunen. I förra veckan kastade man in handduken och lämnade över till Socialdemokraterna, som är näst största parti i kommunen.

Men nu kommer uppgifter om att SD ska göra ett nytt försök, med andranamnet Christoffer Wallin i spetsen.

– Jag fick ett meddelande av Christoffer (Wallin) i förra veckan där han skrev att de skulle sondera terrängen lite mer. Jag ringde Jörgen (Andersson) eftersom det var han som ringde mig när de kastade in handduken. Det är några i partiet som tycker att de ska fortsätta lite till, säger Socialdemokraternas toppnamn Ulla Börjesson.

Ont om tid

Nu kan Socialdemokraterna välja att helt enkelt invänta SD eller börja fila på ett eget förslag. Det börjar bli ont om tid, menar Börjesson.

– Vi kan ju fortsätta försöka på vårt håll och sätta förslagen mot varandra, men vi har inte bestämt riktigt än hur vi ska göra. Man kan inte vänta hur länge som helst. Fullmäktiges presidium måste vara satt senast 31 december och i princip måste man vara klara med styret då. Om de nu kastar in handduken igen vill ju inte vi få det beskedet någon gång i december. Vi får nog förbereda oss på båda alternativen, säger hon.

Sverigedemokraternas toppnamn Jörgen Andersson bekräftar att ett nytt försök ska göras, men är fåordig i övrigt.

– Samtal pågår, det är allt jag kan säga just nu.

Artikeltaggar

Christoffer WallinFärgelandaJörgen AnderssonKommunstyrelsenPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlla BörjessonVal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.