Hoppa till huvudinnehållet

Ved har blivit en het vara: ”Vi får samtal hela tiden”

Publicerad:
”Det har varit ett väldigt intresse för ved i år och det bara ökar” säger Adam Kling, Dingelviks säteri, som varje säsong kapar upp ved och paketerar på pall.
”Det har varit ett väldigt intresse för ved i år och det bara ökar” säger Adam Kling, Dingelviks säteri, som varje säsong kapar upp ved och paketerar på pall. Foto: Elsa Kling

I takt med att energipriserna rusar i höjden ser husägare om sina hus inför vintern och renoverar nu sina gamla kaminer eller installerar nya eldstäder. Det gör att fler köper ved och att lagren börjar sina på sina håll.

– Vi får samtal hela tiden med frågor om vi har kvar, säger Adam Kling, Dingelviks Säteri.

Entreprenörer och privatpersoner som kapar och säljer ved har märkt att efterfrågan ökat markant under året. Bengtsfors Ved skriver på sin hemsida att lagret är slutsålt för säsongen och Timmerviks såg och vedhandel i Färgelanda fick beställningar på sitt lager redan innan allt var uppkapat.

– Det märktes tidigt att folk eftersökte mer ved. Redan när vi började kapa i våras fick vi beställningar som gjorde att det vi hade såldes slut. Så nu när eldningssäsongen väl börjar har vi inget kvar. Det ringer tio personer om dagen och frågar om vi har något kvar, säger Bengt Hedlund, Färgelanda.

Lagren börjar tömmas

Dingelviks säteri brukar varje säsong kapa upp ved och paketera på pall. I år har cirka 500 kubik ved av björk- och blandved varit till försäljning. Det finns en del kvar, men hur länge de pallarna finns kvar, vågar inte Adam Kling svara på.

I år har Dingelviks säteri haft cirka 500 kubik ved av björk- och balndved till försäljning.
I år har Dingelviks säteri haft cirka 500 kubik ved av björk- och balndved till försäljning. Foto: Elsa Kling

– Det har varit ett väldigt intresse för ved i år och det bara ökar. Vi har ett visst lager kvar, så här långt. Jag har inte marknadsfört oss något alls utan det har blivit ringar på vattnet på försäljningen som bara ökar. De som redan eldar med ved vill fylla sina lager, så det inte tar slut före vintern är över. Sedan har vi de som tidigare tilläggseldat och de som nyligen investerat i en ny kamin som vill köpa, säger Adam Kling.

Säteriet ska kapa mer ved för att kunna tillgodose behovet.

– När lagret nu börjar tömmas har vi plats under tak för att få in fler pallar.

Markant prishöjning

I och med efterfrågan har priset skjutit i höjden. Förra året landade kostnaden för en kubik ved på mellan 450-500 kronor. Under året ligger priserna från runt 700 och upp till 1 500 kronor för samma mängd, där björkveden ligger i det övre skiktet.

– Prisbilden på ved baseras vanligen av massavedspriset, vädret och elpriset. Men läget i världen är nu så exceptionellt att priserna skenat i taket. Detta hade ju ingen kunnat förutse.

"Björk ger mesta värmen per kilo ved, men det kan ge fördel att blanda ved i sin eldning”, säger Adam Kling.
"Björk ger mesta värmen per kilo ved, men det kan ge fördel att blanda ved i sin eldning”, säger Adam Kling. Foto: Gorm Kallestad

Han menar att det kan vara ekonomiskt att blanda olika vedsorter för att komma ner i prisbild för sin värme.

– Björk ger mesta värmen per kilo ved, men det kan ge fördel att blanda ved i sin eldning. Det kanske är så att vi får vänja oss med att det går att elda annat än björk, säger Adam Kling Dingelviks säteri.

Artikeltaggar

ArbeteBengtsforsDingelvikEkonomiEnergiförsörjningEntreprenörskapFärgelandaFörsäljningVinter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.