Hoppa till huvudinnehållet

Stor oro på Kolaregården: ”De gamlas hem och trygghet kommer att tas ifrån dem”

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed.
Kolaregården i Dals Långed. Foto: Kajsa Kax

I fredags kunde Dalslänningen berätta att Bengtsfors kommun kan verkställa sitt tidigare beslut att stänga äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Detta efter att Förvaltningsrätten avslagit de överklaganden som gjorts i ärendet.

Reaktionerna låter inte vänta på sig och oron är nu stor över vad som kommer att hända. Båda bland de boende och bland personal.

Besked från Förvaltningsrätten: Kommunen kan stänga Kolaregården

– De gamlas hem, trygghet och personal kommer nu att tas ifrån dem. Om man är över 90 år så är det inte bara att flytta. Alla av dem har inte ens anhöriga i närheten, säger Veronica Johansson, undersköterska på Kolaregården.

Hon reagerar också på att Bengtsfors kommun inte gick ut snabbare och berättade om beskedet från Förvaltningsrätten.

– Vi fick reda på det via radion. Det är rent ut sagt för jävligt. Det är också många av de boende som är klara i huvudet och sitter och lyssnar på radio. De borde inte ha fått informationen på det sättet, säger Veronica Johansson.

Om man är över 90 år så är det inte bara att flytta.
Veronica Johansson, undersköterska på Kolaregården

Hon berättar att man hade ett APT-möte (där APT står för arbetsplatsträff) under onsdagen på Kolaregården.

– Då visste inte vår chef något om hur det gick. Men från onsdag till torsdag har det tydligen hänt saker. När inte vi fick beskedet först så blev vi riktigt förbannade. Nu blir det vi som får försöka förklara det här för de gamla, säger Veronica Johansson.

”Inte okej”

Det är många av medarbetarna på Kolaregården som har reagerat och skrivit kritiska kommentarer på Bengtsfors kommuns hemsida.

– Sättet det här har skötts på har inte varit okej. Kommunen borde ha gått ut före och berättat innan det går ut i media, säger Elin Karlsson, vårdbiträde på Kolaregården.

Hon fortsätter.

– För de boende kommer det att få stor betydelse för deras välmående att tvingas flytta. Det är ingen av dem som har uttryckt att de vill flytta. De vill bo kvar på Kolaregården och i Dals Långed. Det finns nu en oro både bland personal och de boende över vad som ska hända, säger Elin Karlsson.

”Negativ betydelse”

Hon menar att det finns forskning som pekar på risker med att flytta på äldre personer.

– En flytt kan ha stor negativ betydelse för de gamla som är sjuka och har olika former av funktionsnedsättningar, säger Elin Karlsson.

På Kolaregården finns idag tio platser varav nio är belagda för tillfället.

Lovar andra platser

Bengtsfors kommun har tidigare lovat att alla gamla på Kolaregården kommer att få plats på andra äldreboenden, antingen på Granåsgården eller på Solbacken. Personalen på Kolaregården ska samtidigt erbjudas arbeten på andra håll.

Varför gick ni inte ut med informationen till de berörda på Kolaregården innan den gick ut i media?

– Alla fick informationen. Om det går ut snabbare i media är inget som kommunen har någon påverkansmöjlighet över, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Vad kommer att hända med fastigheten Kolaregården när den är utrymd?

– Det är något som nu diskuteras. Det finns en del funderingar, men vi får återkomma där. Det blir en fråga för kommunen och fastighetsägaren Bengtsforshus AB, säger Stig Bertilsson.

Enligt uppgift till Dalslänningen ska dessa diskussioner handla om att inrätta någon form av trygghetsboende i den fastighet där nu Kolaregården finns.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBengtsfors kommun (org)Dals LångedKolaregårdenVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.