Hoppa till huvudinnehållet

Nytt politiskt styre – där Jan Leander (L) leder kommunfullmäktige

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Förstanamnen i de respektive styrande partierna. Från vänster: Per Jonsson (C), Stig Bertilsson (M), Jan Leander (L) och Jan-Åke Jansson (KD).
Förstanamnen i de respektive styrande partierna. Från vänster: Per Jonsson (C), Stig Bertilsson (M), Jan Leander (L) och Jan-Åke Jansson (KD). Foto: Conny Hultgren

En nyhet jämfört med föregående mandatperiod är att Liberalerna kommer att ingå i det politiska styret i Bengtsfors kommun.

– Vi får nu en borgerlig allians som ska försöka styra i minoritet. Vi ser det som en bra konstellation och har haft goda samtal under förhandlingarna, säger Jan Leander (L) som på måndagen valdes till ny ordförande för kommunfullmäktige.

M, C, KD och L bildar nytt politiskt styre i Bengtsfors

Under föregående mandatperiod valde Liberalerna att gå i opposition.

Vad är det som har fått er att byta sida?

– Den gången hade M, C och KD ett samarbete med SD. Så är det inte nu. Om SD skulle vara med i ett fast samarbete den här gången också så hade vi inte behövt vara med.

Nej, men var det ett krav från er sida att SD inte skulle vara med?

Jan Leander (L) utsågs på måndagen till ny ordförande för Bengtsfors kommunfullmäktige. Eller snarare nygammal är väl bäst att tillägga. Ålderspresidenten Jerker Johansson (C) överlämnar ordförandeklubban. Jan Leander flankeras av förste vice ordföranden Jan-Åke Jansson och andre vice ordförande Solveig Nettelbo (S).
Jan Leander (L) utsågs på måndagen till ny ordförande för Bengtsfors kommunfullmäktige. Eller snarare nygammal är väl bäst att tillägga. Ålderspresidenten Jerker Johansson (C) överlämnar ordförandeklubban. Jan Leander flankeras av förste vice ordföranden Jan-Åke Jansson och andre vice ordförande Solveig Nettelbo (S). Foto: Conny Hultgren

– Vi har inte haft några ultimata krav. Man ska ha full respekt för att det finns olika åsikter om kommunens framtid. Men jag kan väl säga så här att vi har en samsyn i alliansen om att vi ska se Bengtsfors kommun som ett samhälle. Det är omöjligt att kunna ha så mycket kommunal verksamhet på så många ställen runt om i kommunen som SD vill. Vi måste inse att kommunens befolkning minskar och vi har tagit fasta på regionens mål om att försöka skapa det goda livet i Dalsland med fungerande kollektivtrafik och särskilda satsningar i Dalsland. De där löftena från regionens sida ska vi syna nu, säger Jan Leander.

Du blir åter ordförande för kommunfullmäktige. Var det ett krav eller önskemål från din/er sida?

Jan Leander (L).
Jan Leander (L). Foto: Conny Hultgren

– Nej, inte alls. Det var i stället så att det var andra som ville att jag skulle ta det uppdraget. Jag har tidigare haft den rollen i 16 år, men under den senaste mandatperioden hade jag en position av mera fri debattör. Det har varit intressant för mig. Det visade sig att man även kan få igenom vissa saker i en sådan roll om man sköter den väl. Tidigare har jag haft rollen av en ansvarstagande och kompromissande politiker.

Vilka förväntningar har du på den kommande mandatperioden?

– Jag har förhoppningar om att kommunen ska kunna fungera mer som en vägförening, där har man i många frågor ska kunna bortse från partipolitik. Sedan kommer det förstås att finnas frågor där man har olika åsikter och då får man gå till omröstning, säger Jan Leander.

Det nya presidiet med kommunfullmäktiges nygamle ordförande Jan Leander (L) i mitten flankerad av förste vice ordföranden Jan-Åke Jansson (KD) och andre vice ordföranden Solveig Nettelbo (S).
Det nya presidiet med kommunfullmäktiges nygamle ordförande Jan Leander (L) i mitten flankerad av förste vice ordföranden Jan-Åke Jansson (KD) och andre vice ordföranden Solveig Nettelbo (S). Foto: Conny Hultgren

På måndagen valdes Jan Leander (L) till ny ordförande för Bengtsfors kommunfullmäktige. Till förste vice ordförande valdes Jan-Åke Jansson (KD) och till andre vice ordförande valdes Solveig Nettelbo (S).

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunfullmäktigeJan LeanderPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.