Hoppa till huvudinnehållet

Så drabbas kommunerna av omvärldsläget: ”Kraftigt ökande kostnader”

Publicerad:
Våra kommuner kämpar med att dra åt svångremmen för att få plus och minus att gå ihop.
Våra kommuner kämpar med att dra åt svångremmen för att få plus och minus att gå ihop. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dyrare drivmedel, ökade energikostnader och kostsamma livsmedel är inte bara något som känns av i våra egna plånböcker. Våra kommuner kämpar nu med att dra åt svångremmen på alla plan för att få plus och minus att gå ihop i slutändan. Som grädde på moset har det dessutom skett en omfattande kostnadsökning av tjänstepensionerna.

I Dals-Eds kommun pågår just nu ett arbete med fullt fokus på budget. När kommunfullmäktige sammanträdde i september informerade kommunchef Agneta Johansson om det ekonomiska läget.

– Vi behöver snabbverkande åtgärder, sa hon till fullmäktigeledamöterna.

Lars Hustoft är ekonomichef i kommunen. Han förklarar läget såhär:

– Vi ser att inflationen påverkar oss främst genom kraftigt ökande kostnader när det främst gäller el, bränsle och livsmedel. Elkostnaderna har vi inte fullt ut sett effekterna av ännu, då vi har bundet avtal fram till och med årsskiftet. Indirekt påverkar inflationen även priserna på köpta tjänster såsom skolskjuts och köp av gymnasieplatser.

Effektiviseringar

Dals-Eds kommun jobbar nu med att hitta effektiviseringar och anpassningar på bred front.

– Det är viktigt att det är långsiktigt hållbart. Detta för att så långt det är möjligt bibehålla den goda kvalité och arbetsmiljö som finns i alla våra verksamheter.

Lars Hustoft, ekonomichef i Dals-Eds kommun.
Lars Hustoft, ekonomichef i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

År 2022 kommer att bli en utmaning men de två kommande åren kommer att bli ännu tuffare.

– Vi befarar att elkostnaderna kommer öka kraftigt nästa år då nya avtal ska vara på plats. I nuläget har vi tagit höjd för att kostnaderna kommer öka med 4,7 miljoner kronor nästa år inklusive att vi då har som målsättning att sänka förbrukningen med 5 procent.

Tjänstepensioner

Utöver dessa kostnader blir det en kraftig kostnadsökning gällande tjänstepensioner.

– Dels beroende på ett nytt avtal som träffats mellan parterna, dels beroende på inflationen då pensionsåtagandena är indexreglerat, säger Lars Hustoft.

Han lyfter att det är en stor styrka att trots ett exceptionellt läge kunna hantera obalansen.

– Detta kan vi göra genom att vi har haft några goda år då vi har kunnat samla i ladorna, vilket betyder att vi kan klara ett till två år med negativa resultat utan att det äventyrar kommunens långsiktiga finansiella styrka och stabilitet.

Den 26 oktober kommer kommunstyrelsen i Dals-Eds kommun att fatta beslut om budget 2023-2025 som sedan går vidare till fullmäktige den 9 november.

De höjda priserna

Även Bengtsfors kommun är starkt påverkade av höjda drivmedel- och energipriser.

– Det märks bland av inom hemtjänsten där man kör mycket bil. Vi kommer att få 1 miljon kronor i ökade bränslekostnader i år och mer än en fördubbling – 4,5 miljoner kronor mer än ifjol – på elpriser, säger Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun.

Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun.
Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

När det gäller livsmedelspriserna räknar Bengtsfors kommun med en ökning med 2 miljoner kronor jämfört med året innan.

– Räntorna går också upp. Kommunerna drabbas precis på samma sätt som enskilda individer fast i betydligt högre skala, säger Peter Johansson.

Bengtsfors kommun får inte in intäkter som kan täcka upp för dessa utgifter.

– Men just i år klarar vi det ändå eftersom vi får in mer skatteintäkter än vad vi hade budgeterat. Anledningen till det är att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) trodde att pandemin skulle få större negativa effekter än vad den verkligen fick. Men för kommande år är det mer osäkert hur det kommer att se ut.

”Dramatisk ökning”

Pensionskostnaderna för tjänstepensioner i Bengtsfors kommun beräknas öka från 42 miljoner kronor 2022 till 66 miljoner kronor 2023 i Bengtsfors kommun.

– Det är en dramatisk ökning. Orsaken är dels ett nytt pensionsavtal och dels inflationen. Dessa båda sakerna sammanfaller. Till allra största delen är orsaken inflationen, säger Peter Johansson.

Just nu pågår budgetprocessen. Om denna vill inte Peter Johansson uttala sig eftersom det är något som ligger på politikernas bord.

– Men det blir förstås tufft att få ihop en budget. Kostnadsökningarna kommer att vara större än intäkterna.

Vad kan man då göra från kommunens sida för att minska utgifterna?

– Det man har gjort hittills har varit att se över energisidan när det gäller kommunens fastigheter. Någon förändring av skolor och äldreboenden kommer det naturligtvis inte att bli. Men kanske kan man göra något när det gäller inomhustemperaturen på kontor. Ett fortlöpande arbete med att byta ut gatubelysningen till LED-lampor pågår också. Där går det att spara en hel del energi, säger Peter Johansson.

Ett tufft läge

Även Färgelanda kommun går mot ett tufft ekonomiskt läge de kommande åren, med ökade kostnader för energi, drivmedel, livsmedel, avtal kopplade till index och räntor.

Ann Blomberg (C), kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda kommun.
Ann Blomberg (C), kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda kommun. Foto: Helena Lindgren

Även här är höjda pensionskostnader för tjänstepensioner en stor ekonomisk post i budget. En prognostiserad ökning med 16,5 miljoner för 2023 och 20,6 för 2024. Någon total kostnad för de kommande åren har Dalslänningen inte fått.

– Den budgeten vi tog i somras håller inte med tanke på de ökade pensionskostnaderna. De går inte att spara på. Det är folk som gått i pension som fortfarande får pensionsersättning. Skulden finns där, säger Ann Blomberg, kommunstyrelsens ordförande (C).

Energibesparingar

När det gäller energikostnaderna har man gjort en del energibesparande arbete. Stängt av bastur och värmeaggregat i entrén till kommunhuset, till exempel.

Enligt den senaste delårsrapporten går kommunen ändå mot ett resultat på 17,1 miljoner kronor, vilket är ett överskott gentemot budget på 150 000 kronor. Enligt rapporten är det en förbättrad skatteprognos och tillfälliga generella bidrag samt statlig ersättning för höga sjuklönekostnader som gör detta möjligt.

Prognostiserat resultat vid årsskiftet

Dals-Eds kommun: 17,8 miljoner kronor

Färgelanda kommun: 17,1 miljoner kronor

Bengtsfors kommun: 13,7 miljoner kronor

Kostnadsprognoser för tjänstepensioner

Dals-Eds kommun

År 2022: 29,2 miljoner kronor

År 2023: 47,1 miljoner kronor

År 2024: 49,5 miljoner kronor

År 2025: 34,1 miljoner kronor

Bengtsfors kommun

2022: 42,2 miljoner kronor

2023: 66,3 miljoner kronor

2024: 66,6 miljoner kronor

2025: 53,1 miljoner kronor

2026: 52,8 miljoner kronor

Färgelanda kommun

(Dalslänningen har tyvärr inte fått några uppgifter)

Artikeltaggar

Ann BlombergBengtsfors kommun (org)Dals-Eds kommunDalslandEkonomiFärgelanda kommunPeter Johansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.