Hoppa till huvudinnehållet

Besked från Förvaltningsrätten: Kommunen kan stänga Kolaregården

Publicerad:
Kolaregården i Dals Långed.
Kolaregården i Dals Långed. Foto: Thomas Wallin

Det var inget olagligt i Bengtsfors kommuns beslut att stänga de tio platserna på äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Det slår nu Förvaltningsrätten i Göteborg fast i en dom.

Rätten avslår därmed de överklaganden som gjorts när det gäller laglighetsprövningen av kommunstyrelsens beslut.

– Vi kommer nu att informera personal och brukare om den här domen och sedan ska vi börja arbeta med att undersöka vilka andra boenden som brukarna är intresserade av att bo på. Vi ska göra här med så stor respekt för de boende och personal som möjligt, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors.

Göran Eriksson är kommunchef i Bengtsfors.
Göran Eriksson är kommunchef i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Han berättar att ingen personal kommer att sägas upp.

– Vi har behov av personal på andra boenden så de kommer att erbjudas plats där.

Hur ser det ut när det gäller andra boendeplatser för brukarna?

– Det finns idag tomma boendeplatser på Granåsgården och Solbacken. På Björklunda verkar det däremot inte finnas några lediga platser.

Varför har Förvaltningsrättens dom tagit så lång tid?

– Vi har inte fått något besked om det. Men det är märkligt att det har tagit så lång tid. Vi fick först besked om att det här skulle ta ett antal veckor. Men nu har det gått ett och ett halvt år sedan beslutet fattades av kommunen, säger Göran Eriksson.

Demonstrationer och avhopp

Frågan om Kolaregården har varit mycket omdiskuterad.

Flera demonstrationer har hållits till stöd för Kolaregården och frågan om att stänga äldreboendet splittrade de politiska partierna. Den gjorde att Sverigedemokraterna under den gångna mandatperioden lämnade samarbetet med de styrande partierna i protest mot stängningsbeslutet.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBengtsfors kommun (org)Brott, lag och rättGöran ErikssonKolaregårdenPolitikVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.