Hoppa till huvudinnehållet

SD lyckas inte bilda styre – lämnar över till S: ”Nådde inte ända fram”

Publicerad:
SD lyckas inte bilda nytt styre i Färgelanda kommun. Nu tvingas man lämna över till S, som är näst största parti i kommunen.
SD lyckas inte bilda nytt styre i Färgelanda kommun. Nu tvingas man lämna över till S, som är näst största parti i kommunen. Foto: Helena Lindgren

Sverigedemokraterna lyckas inte bilda ett styre i Färgelanda. Efter att förhandlingarna strandat med både M och L tvingas man nu lämna över taktpinnen till det näst största partiet i kommunen, som är Socialdemokraterna.

– Som jag ser det blir vi ett oppositionsparti, säger förstanamnet Jörgen Andersson (SD).

C med historiskt ras i Färgelanda – SD största parti: ”Omtumlande”Nytt kommunstyre kan dröja månader: ”Inte helt lätt”

Sverigedemokraterna gjorde ett succéval och fick till sist 34,9 procent av rösterna. Trots det ser det inte ut att bli något SD-styre i kommunen, efter att förhandlingarna med de borgerliga partierna strandat.

– Efter valet fanns det möjligheter att göra en förändring i kommunstyret, en majoritetsledning med oss som ledare. Då räknade vi med moderater, liberaler och kristdemokrater. Men under förhandlingarna har det blivit så att liberalerna ställt sig utanför och då föll majoritetsstyret. Vi har haft tätare kontakter med KD som ställt sig villiga, men vi har inte riktigt kommit i hamn med Moderaterna, säger Jörgen Andersson (SD).

Nu tvingas man lämna över stafettpinnen till näst största parti, Socialdemokraterna, som fick 26,4 procent av rösterna i valet. Nu är det upp till Ulla Börjesson och partiet att ta diskussionen vidare.

– Det ligger i hennes händer att forma ett lag. Som jag ser det blir vi ett oppositionsparti, säger Jörgen Andersson.

Är du besviken?

– Njae, det kan jag väl inte säga. Som sagt nådde vi inte ända fram helt enkelt.

Var det någon särskild fråga som förhindrade en överenskommelse?

– Det vill jag inte gå in på. Det är detta vi kan säga i dagsläget. Vi får se hur det utvecklar sig från andra sidan.

Liberalerna, med Kenneth Carlsson i spetsen, har valt att inte ställa sig på någon av de sidorna, utan att lägga ner sin röst.

– Vi har blivit inbjudna från båda sidor. Vi har lyssnat och tagit till oss men i dagsläget är det ingen av dem vi känner något särskilt för. Vi måste visa väljarna den respekten att de partierna med störst mandat för göra upp om saken. Vi känner att vi har störst chans att driva vår politik som opposition, säger Kenneth Carlsson (L).

”Inte tänkt alls ännu”

Socialdemokraternas förstanamn Ulla Börjesson har inte hunnit prata vare sig med det egna partiet eller några andra om saken.

– Vi har inte tänkt alls ännu, så jag har inte så mycket att komma med än. Vi är ett annat läge nu och det finns både negativa och positiva sidor. För vår del får vi avvakta lite, säger hon.

Ett tänkbart samarbetsparti är Centerpartiet, även om kommunalrådet Ann Blomberg (C) varit inställd på att gå i opposition av respekt för väljarna.

– Så är det ju. Jag hade nog förväntat mig att Jörgen och SD skulle ge det en rimlig chans. Så det här scenariot har vi inte överhuvudtaget inte diskuterat, säger hon.

Är det dags att tänka om nu?

– Man får väl vända på lite fler stenar. Om SD ger upp, det är först då den andra sidan kan börja diskutera. Min uppfattning nu är att det är upp till oss andra. Det skulle kunna bli ett minoritetsstyre, säger hon.

Artikeltaggar

Ann BlombergCenterpartietFärgelandaFärgelanda kommunJörgen AnderssonKenneth CarlssonKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.