Hoppa till huvudinnehållet

Strömavbrottet: Vattenfalls backup-lina var trasig – ”helt oacceptabelt”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Vattenfalls reservledning var ur drift samtidigt som den elstolpe blåste ner som förorsakade det omfattande strömavbrottet i Bengtsfors tätort.
Vattenfalls reservledning var ur drift samtidigt som den elstolpe blåste ner som förorsakade det omfattande strömavbrottet i Bengtsfors tätort. Foto: Jessica Gow/TT

Strömavbrott i Bengtsfors tätort i 15 timmar efter att en elstolpe blåst ner. Men inte bara det. Nu visar det sig även att Vattenfalls egen backup-lina har varit trasig en vecka.

– När Vattenfalls huvudlina pajade så fanns det ingen reserv att ta till. Den här reservlinan ska ha varit trasig i en vecka. Det är helt oacceptabelt att den inte är reparerad, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors kommun.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Bengtsfors kommun för nu en dialog med Vattenfall i det specifika ärendet.

Carina Netterlind är pressekreterare på Vattenfall. Hon berättar att det finns två luftledningar in till Bengtsfors.

– Sedan tidigare har vi ett brytarhaveri på den ledning som inte berördes av avbrottet den 5 oktober, säger Carina Netterlind.

”Vi beklagar djupt”

Hon fortsätter.

– Arbete pågår och vi väntar på en ny brytare som ska installeras. Genom att reservledningen var ur drift bidrog det till att avbrottet på den andra ledningen blev långvarigt. Det beklagar vi djupt och förstår att man ser sårbarheter i det.

Carina Netterlind är pressekreterare på Vattenfall.
Carina Netterlind är pressekreterare på Vattenfall. Foto: Pressbild

– Vi genomför nu uppföljning av händelsen och ser över hur vi säkerställer att minimera den här typen av risker. Väderleksförhållandet och felets art innebar stora risker för teknikerna i fält, vilket också påverkade längden på felavhjälpningsarbetet, säger Carina Netterlind.

Idag är prognosen för färdigställande av den andra ledningen i slutet av vecka 41.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)SamhälleStig BertilssonStrömavbrottVattenfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.