Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen efter strömavbrottet: ”Vårt reservaggregat gick inte igång”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Ingen ström och reservaggregatet gick inte igång. Det blev många tuffa timmar för Bengtsfors kommun och kommunikationssamordnare Sofia Magnusson.
Ingen ström och reservaggregatet gick inte igång. Det blev många tuffa timmar för Bengtsfors kommun och kommunikationssamordnare Sofia Magnusson.

När det stora strömavbrottet drabbade Bengtsfors mellan onsdag och torsdag fungerade inte heller kommunens reservaggregat. Men om någon månad kommer säkerheten att vara bättre.

Läs också

– Då kommer vi att flytta allt till molnet (IT-tjänster som tillhandahålls över Internet), säger Sofia Magnusson, kommunikationssamordnare på Bengtsfors kommun.

Mellan onsdag och torsdag utsattes Bengtsfors tätort för ett 15 timmar långt strömavbrott. Som mest var 2 500 kunder drabbade.

Två elavbrott

Sofia Magnusson berättar att Bengtsfors tätort fick ett kort elavbrott redan vid 20-tiden på onsdagskvällen.

– Då gick strömmen en minut och kom sedan tillbaka. Därefter kom det stora avbrottet vid 21-tiden.

Orsaken till det omfattande avbrottet var att en av Vattenfalls ledningar hade gått sönder.

”Det ska funka”

Sofia Magnusson berättar att kommunens reservaggregat inte heller gick igång.

– Vi har testat och det ska funka. Att det inte fungerade innebar att de servrar som finns på IT-enheten så småningom gick ner. Det finns en batteribackup för dessa, men den håller bara en stund.

– Det innebar i sin tur att en del verksamhetssystem inte funkade inom skola och vården. Till exempel journalsystem. Nu fanns ju inte ström till datorerna ändå, men vissa har även journalerna i mobilen. Även kommunens telefonväxel och hemsida slutade fungera.

Inte bara huvudnumret till kommunens växel slutade fungera utan även direktnumren till de olika personerna ute i verksamheterna.

Telefonin igång vid 8

Efter klockan 8 på torsdagsmorgonen fick man igång reservaggregatet.

– Kommunens växel kom igång efter 8 och detsamma gällde för kommunens hemsida.

Men först klockan 12 på torsdagen var strömmen tillbaka hos alla hushåll i Bengtsfors.

”Alla gjorde sitt bästa”

Sofia Magnusson berättar att det mesta, utifrån förutsättningarna, ändå fungerande bra ute i de kommunala verksamheterna trots den långa tiden utan elektricitet.

– Alla gjorde verkligen sitt bästa, allt ifrån att barnen hade ficklampor på toaletterna i skolorna till att maten levererades. Skolor och äldreboenden i Bengtsfors fick sin mat levererad från Solbacken. Även hemtjänsten kunde leverera mat på rätt tider.

– Sedan är det förstås mycket som ställer till det när strömmen slås ut. Vi är sårbara och kommer nu att analysera den här situationen från kommunens sida. Men man får se det som en bra övning i verkliga livet, säger Sofia Magnusson.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)SamhälleSofia MagnussonStrömavbrott

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.