Hoppa till huvudinnehållet

Nytt kommunstyre kan dröja månader: ”Inte helt lätt”

Publicerad:
Nytt kommunstyre i Färgelanda kan dröja månader.
Nytt kommunstyre i Färgelanda kan dröja månader. Foto: Helena Lindgren

Diskussioner och förhandlingar mellan de politiska partierna i Färgelanda är i full gång efter valet. Sverigedemokraterna, som största parti, hoppas kunna presentera ett framtida kommunstyre på nästa fullmäktige – men det kan dröja ytterligare månader.

– Det är inte säkert att det är klart då, det kan dröja, säger kommunalrådskandidaten Jörgen Andersson (SD).

Den 19 oktober sammanträder det nya kommunfullmäktige för första gången, och då är förhoppningen och ambitionen att Jörgen Andersson och SD ska kunna presentera hur de vill att kommunen ska styras under de kommande fyra åren. Men det är inte helt lätt och kan ta tid, menar han.

– Vi har fortsatta möten med ett par partier om hur man ska kunna bilda ett styre som tolereras av kommunfullmäktige. Det man gör är att föra fram en kandidat för posten som kommunalråd som inte får för många röster emot sig. Bollen ligger hos oss att bilda styre och det är inte helt lätt.

Ett majoritetsstyre där SD ingår skulle betyda blocköverskridande samarbeten, då SD:s elva mandat plus M:s tre och KD:s ett inte väger över S, C och L:s 16 mandat. Förutsatt att inte L väljer att byta sida. Istället kan det bli en minoritetsstyre, menar Jörgen Andersson.

– Även om det blir ett minoritetsstyre gäller det att inte bli nedröstad, säger han.

Liberalernas toppnamn Kenneth Carlsson är dock förtegen gällande partiets tankar.

– Inga kommentarer, säger han.

Kan dröja månader

Om det inte kan avgöras hur nya kommunstyrelsen ska se ut på oktobermötet, blir det istället i november. Om det inte är avgjort då bli det ett extrainsatt decembermöte.

– Vi får se hur långt vi har kommit då. Det är inte säkert att det är klart då, det kan dröja, säger Jörgen Andersson.

Både C och S är inställda på att gå i opposition, till någon säger något annat, säger Ann Blomberg (C).

– Vi vet inget förrän Jörgen lägger fram hur han tänker sig att det ska gå till. Han har inte meddelat hur han tänker, men det är ingen brådska. Då ska vi inte gå händelserna i förväg, han ska få den tid han behöver, säger hon.

Finns det en möjlighet att C, S och L bildar ett styre?

– Inte vad jag kan se i dagsläget. Matten går ihop, men väljarna har tydligt gett SD ett mandat. Om vi indirekt ska säga att vi inte tycker att de förtjänar det mandatet, då blir det konstigt gentemot väljarna, säger Ann Blomberg (C).

C och SD då?

– Jag tror att både jag och Jörgen skulle få problem på hemmaplan om vi skulle diskutera den saken. Jag har svårt att tro det. Och han har inte frågat heller.

Ulla Börjesson i S håller dörrarna lite mer öppna för ett majoritetsstyre tillsammans med C och L.

– Vi har egentligen diskuterat både och. Jag är jättekluven. Man ska ha olika perspektiv framför sig, vad som är bäst för kommunen och partiet. Man kan inte blunda för att SD gick mest framåt, men vi kan åtminstone kräva att de talar om för oss hur de har tänkt, men vi har inte hört ett dugg. Vi är de facto det näst största partiet och röstmässigt gick vi framåt. Vi håller båda dörrarna öppna. Fortsättning följer, säger hon.

Artikeltaggar

Ann BlombergCenterpartietFärgelandaJörgen AnderssonKenneth CarlssonKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaPolitikSverigedemokraternaUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.