Hoppa till huvudinnehållet

Färre lånar barnböcker – anställer läsinspiratör: ”Vi måste bryta mönstret”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Dals-Eds kommun ska anställa en läsinspiratör för att få fler barn och unga att få upp ögonen för läsning.
Dals-Eds kommun ska anställa en läsinspiratör för att få fler barn och unga att få upp ögonen för läsning. Foto: Helena Lindgren

Andelen barn- och ungdomsböcker som lånas ut på Dals-Eds bibliotek har sjunkit avsevärt. Därför anställs nu en läsinspiratör för att fler barn och unga ska få upp ögonen för böckernas oändliga värld.

Dals-Eds bibliotek har undersökt hur många böcker som lånades ut under åren 2010 till 2019. Under den aktuella tidsperioden har antalet utlånade böcker sjunkit med 51 procent.

– Vi har ett bibliotek som är i toppskick och har massor av böcker för barn och unga. När skolklasser är här ser man hur glada det är, de kan frossa i böcker om deras specialintressen. Men det räcker uppenbarligen inte med ett fint bibliotek, här vi ser en annan problematik, säger Morgan Funevall, chef för kultur- och fritid i Dals-Eds kommun.

”Konkurrerar ut boken”

Han påtalar att det idag finns så mycket annat som tar upp tiden i de ungas vardag.

– Det finns ett stort utbud på nätet som lockar som konkurrerar ut boken. Det här handlar inte om att sluta använda teknik, utan om att bryta mönstret och få en vana att läsa. Vi måste inspirera de unga till läsning.

Dals-Eds bibliotek är i toppskick efter stora investeringar.
Dals-Eds bibliotek är i toppskick efter stora investeringar. Foto: Helena Lindgren

För åren 2022 och 2023 har Dals-Eds kommun fått 550 000 kronor från Kulturrådet, pengar som de nu delvis använder för att försöka få upp utlåningen av barn- och ungdomsböcker.

Dals-Eds kommun ska anställa en läsinspiratör under ett år, en person som helt enkelt ska jobba för att inspirera barn och unga att läsa mer. Rekrytering pågår.

– Tanken är att den här personen ska utveckla samarbetet mellan förskola, skola och bibliotek och även medverka vid föräldramöten för att lyfta hur viktigt det faktiskt är att barn läser. Jag misstänker att många barn tyvärr inte läser så mycket hemma och det går ut över deras läsförmåga, vilket ställer till det senare i skolan.

Förslag om temaår

Dals-Eds kommun har de senaste åren jobbat efter temaår. Under 2022 är det till exempel Hållbarhetsåret. Morgan Funevall har i en skrivelse till Fokusnämnden lagt förslaget att det under 2023 ska få temat Dals-Ed läser.

– Vi vill att kommunen satsar på ett läsår. Det handlar helt enkelt om att vi måste satsa på barnen i förlängningen. Vi behöver göra satsningen på det här för att få till en attitydförändring och även inspirerar till ökad läsning hos vuxna.

Artikeltaggar

BibliotekBöckerDals-Eds bibliotekDals-Eds kommunDals-Eds kommunFokusnämndenKulturrådetLitteraturMorgan FunevallNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.