Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet och lokale ambulanschefen: "Ett väldigt bra beslut”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och Magnus Ericsson, chef för ambulansen i norra Dalsland, välkomnar beslutet om tilldelningen av ytterligare en ambulans.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och Magnus Ericsson, chef för ambulansen i norra Dalsland, välkomnar beslutet om tilldelningen av ytterligare en ambulans.

Ambulansflottan ska utökas med en ambulans i Bengtsfors-Färgelanda-området. Beskedet tas emot med glädje av Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och Magnus Ericsson, chef för ambulansen i norra Dalsland.

Ambulansflottan utökas i Bengtsfors och Färgelanda: ”Äntligen”

– Ett väldigt bra beslut. Jag hoppas att man nu ska rätta till den obalans som funnits när det gäller fördelningen av ambulanser i Fyrbodal. Det ska vara lika tryggt att bo i Bengtsfors som i övriga Fyrbodal, säger Stig Bertilsson.

Han berättar att han själv och Magnus Ericsson har gjort påtryckningar mot NU-sjukvårdens styrelseordförande Peter Heie (C) för att få till stånd en ändring.

Har gjort påtryckningar

– Peter Heie har sagt att resurstilldelningen är bra, men det stämmer inte. Demografin i vårt område med många äldre gör att vi blir extra utsatta. Det har inte varit en rimlig fördelning av ambulansresurserna. Väntetiderna har varit för långa vilket vi har varit starkt kritiska till. Och bland de politiska partierna är detta förstås något som vi är helt överens om i Bengtsfors, säger Stig Bertilsson.

”Tiden är avgörande”

År 2021 gjorde P4 Väst en granskning av ett stort antal avvikelserapporter med beröring till ambulansen på NU-sjukvården. Där framkom det bland annat att två kvinnor avlidit till följd av att ambulansen, av olika skäl, inte hunnit fram i tid.

– Det finns de som har kopplat ihop resursbristen med människor som avlidit på grund av långa väntetider. Om detta stämmer kan jag inte bedöma, men vi vet att tiden ofta är avgörande för överlevnad, säger Stig Bertilsson.

Han fortsätter.

– Nu åtgärdar man lite av det vi har påtalat i två års tid. Ytterligare en ambulans till vårt område var vår målsättning.

Är du överraskad över beslutet?

– Efter sommaren har inte den här frågan varit i fokus på grund av valrörelsen. Men ja, jag är positivt överraskad att nu det här beslutet fattades, säger Stig Bertilsson.

”Väldigt positivt beslut”

Magnus Ericsson säger sig inte vara överraskad, men är likväl väldigt glad över beskedet.

– Det kom inte som en överraskning, men det är väldigt positivt att det här beslutet nu har tagits. Det finns ett klart behov av en extra ambulans i vårt område. Jag tror att uppmärksamheten kring de båda afrikanska kvinnor som avled och diskussionerna i svallet efter dessa händelser gjorde att man såg att man måste göra något, säger han.

Magnus Ericsson fortsätter.

– Det är långa stunder tomt på ambulanser i norra Dalsland. Förutom att det är dålig tillgänglighet för medborgarna blir det också dyrt eftersom det är så långa avstånd. En ytterligare ambulans innebär ökad trygghet för medborgarna och minskade kostnader för dyr övertid för våra medarbetare när det finns fler ambulanser. Att vi har mindre övertid innebär i förlängningen också att vi får lättare att rekrytera ny personal.

”Brohögen vore bäst”

Nu ska alltså den extra ambulansen fördelas till Bengtsfors- Färgelanda-området.

– Men det är egentligen inte ett område som hänger ihop, utan det är i Bengtsfors och Åmål som det saknas en ambulans, säger Magnus Ericsson.

Han fortsätter.

– I dag har vi en ambulans i Bengtsfors och en i Åmål. Det är för lite. Det är jättestora geografiska områden att täcka in och långt till akutsjukvård. Jag vill gärna lägga ett ord för att det är Bengtsfors som ska ha den extra ambulansen. Det allra bästa vore egentligen om den placerades i Brohögen för då täckte den Billingsfors, Bengtsfors, Dals Långed, Ed och ner mot Bäckefors.

– Det är även positivt att Dalsland nu får tillgång till mobila närsjukvårdsteamen. Nu får ambulansen möjlighet att ta de mer akuta problemen, säger Magnus Ericsson.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDalslandMagnus EricssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPolitikStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.