Hoppa till huvudinnehållet

Personkryssens betydelse: ”Väljarna kanske vill lyfta fram någon ny”

Publicerad:
Vilken betydelse har egentligen personkryssen? Dalslänningen försökte ta reda på detta genom att ringa runt till några centrala namn inom politiken i Bengtsfors.
Vilken betydelse har egentligen personkryssen? Dalslänningen försökte ta reda på detta genom att ringa runt till några centrala namn inom politiken i Bengtsfors. Foto: Johan Nilsson/TT

Vilken betydelse har egentligen personkryssen? I Bengtsfors var det i flera partier så att det inte var förstanamnet på valsedeln som fick flest personkryss. Ett exempel på detta var Centerpartiet.

– Väljarna kanske vill lyfta fram någon ny, säger Erik Sandberg (C) som fick fler kryss än partiettan Per Jonsson.

Två personer i Centerpartiet fick fler kryss än förstanamnet på valsedeln, Per Jonsson. Det var sistaplacerade Jerker Johansson (61 kryss) och andranamnet på partiets valsedel, Erik Sandberg (47 kryss). Partiettan Per Jonsson fick 35 kryss.

Vad betyder det när det gäller gruppledarposten?

Per Jonsson (C) fick 35 personkryss. Han passerades av två partikamrater när det gäller antalet kryss.
Per Jonsson (C) fick 35 personkryss. Han passerades av två partikamrater när det gäller antalet kryss. Foto: Conny Hultgren

– Det är något vi nu får avgöra i Centergruppen i samband med att det ska nomineras på olika håll och kanter. Jerker brukar alltid få många kryss och det är roligt att även Erik som är pålitlig får många kryss. Kryssen är ett tecken på vad väljarna anser om lämplighet till olika poster, säger Per Jonsson.

”Inte funderat på”

På samma fråga svarar Erik Sandberg:

– Det har vi ens hunnit prata om. Jag har noterat det, men det är inget jag har funderat på, säger han.

Är en gruppledarroll något du aspirerar på?

Erik Sandberg (C) fick 47 personkryss, fler än partiettan Per Jonsson.
Erik Sandberg (C) fick 47 personkryss, fler än partiettan Per Jonsson. Foto: Helena Lindgren

– Vi får väl se hur det slutar. Jag har väldigt mycket runt mig, och det är inte så att jag tänker armbåga mig fram. Men visst är det intressant med kryssen. Någon typ av värdemätare är det väl. Väljarna kanske tycker att det roligt att lyfta fram någon ny och jag tror att folk tycker att det är roligt med någon typ av förändring, säger Erik Sandberg.

Han fortsätter.

– I Moderaterna är Stig Bertilsson en väldig frontfigur. Det tror jag bidrog mycket till deras framgångar. På 1980-talet talades om en Bengt Westerberg-effekt, här lokalt kan vi nog tala om en Stig Bertilsson-effekt, säger Erik Sandberg.

Jerker Johansson vill för sin del inte kommentera vilken betydelse personkryssen kan tänkas ha för gruppledarposten i Centerpartiet.

”En suverän PR-kille”

Socialdemokraterna var den andra stora förloraren i årets kommunval i Bengtsfors. Partiet tappade två mandat från tolv till tio.

Johnny Eliasson (S) menar att partikamraten Per Eriksson är ”en fruktansvärt bra politiker, men kanske inte en lika bra PR-kille”.
Johnny Eliasson (S) menar att partikamraten Per Eriksson är ”en fruktansvärt bra politiker, men kanske inte en lika bra PR-kille”. Foto: Conny Hultgren

– Vi har väljare som har gått över till Moderaterna. Det avgörande har varit att Stig Bertilsson är en suverän PR-kille. Men vi socialdemokrater har ett bredare parti, i Moderaterna har det bara varit Stig Bertilsson, säger Johnny Eliasson (S), femtenamnet på Socialdemokraternas valsedel i Bengtsfors.

Förstanamnet Per Eriksson har med sina 252 kryss fortfarande flest kryss av Socialdemokraterna i Bengtsfors. Men han har tappat från 376 kryss i föregående val.

Vad betyder det?

– Per Eriksson är en fruktansvärt bra politiker, men kanske inte en lika bra PR-kille. Men det är väl han och Stig som kan. Vi har gått bakåt under två mandatperioder nu och vi får väl fundera nu på hur vi ska jobba framåt, säger Johnny Eliasson.

”Inget enpersonsparti”

Dalslänningen frågar även Per Eriksson om hans syn på personkryssen.

Per Eriksson (S) fick 252 personkryss i årets kommunval i Bengtsfors.
Per Eriksson (S) fick 252 personkryss i årets kommunval i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi ser en stor skillnad på hur partierna har agerat. Vi har inte kört några krysskampanjer för enskilda kandidater utan har visat på den bredd som vi har med våra kandidater. Budskapet på en av våra lokala valaffischer var: Vi är starkare än Jag. Socialdemokraterna är inte ett enpersonsparti vilket blir tydligt när vi ser fördelningen av kryssen. 9 av våra kandidater har fler än 20 kryss vilket kan jämföras med Moderaterna där 3 kandidater klarar det. Exempelvis har vår nya kandidat Bachir Sulaiman lika många kryss som Jerker Johansson, säger Per Eriksson.

Hur tänker du för egen del?

– Nu kommer vår valberedning starta upp arbetet med att ta fram vilka personer som ska företräda Socialdemokraterna under kommande mandatperiod, och jag står till förfogande med ett engagemang för såväl partiet som för vår kommuns utveckling, säger Per Eriksson.

”Vi är ett lag”

Stig Bertilsson lyfts alltså av företrädare för andra partier som den som varit avgörande för valutgången. Men själv tonar han ner detta.

Stig Bertilsson (M) fick 553 personkryss i årets kommunval i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) fick 553 personkryss i årets kommunval i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi jobbar helt klart i ett lag inom Moderaterna och det styre som varit. Sedan är det så att det faller extra mycket uppmärksamhet på kommunstyrelsens ordförande. Men vi har en väldigt bra representation på de uppdrag vi har och det har förstärkts under mandatperioden. Ulf Nelson, Susanne Öhrn, Ove Gustavsson och Anders Forsberg är alla personer med politisk rutin och stor erfarenhet som har ledande positioner. Sedan är det mitt uppdrag att vara engagerad på heltid och jag tar mitt ansvar som jag ska göra. Men de andra kliver fram allt mer, säger Stig Bertilsson.

Vad säger du om att du har fått 553 personkryss? En rejäl ökning från dina 228 kryss förra gången.

– Jag är oerhört tacksam för det och för det valresultat som Moderaterna fick. Det överträffade förväntningarna rejält. Det är mycket stimulerande och roligt att det arbete vi har hållit på med har gett ett så gott resultat. Det visar vikten av att lägga ner ett ordentligt arbete, säger Stig Bertilsson.

– Men nu är det fyra års arbete som gäller. Vi fick njuta av framgången på valdagen och ytterligare någon dag därefter, men nu har vi snart en ny mandatperiod framför oss, fortsätter han.

Hur länge tänker du hålla på? Du är 72 år nu.

– Det finns inga tankar på avgång nu, utan vi håller på att förbereda för nästa mandatperiod. Fyra nya inspirerande och spännande år väntar där vi förstås även kommer att ha en del besvärliga frågor att ta tag i, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeErik SandbergJerker JohanssonJohnny EliassonPer ErikssonPer JonssonPolitikStig BertilssonValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.