Hoppa till huvudinnehållet

Äpplen blev must i Mustadfors: ”Den tar fort slut”

Publicerad:
Äpplets dag i Dals Långed. Sune Håkansson-Båld hjälper Josha Woudstra och mormor Kerstin Båld att väga äpplen.
Äpplets dag i Dals Långed. Sune Håkansson-Båld hjälper Josha Woudstra och mormor Kerstin Båld att väga äpplen. Foto: Johan Lindahl

Den 25 september var det äpplets officiella temadag i Sverige. En vecka senare firades dagen med Musta i Musta’ i Mustadfors, där det pressades hinkvis med must.

– Den smakar fantastiskt, sa Eva-Lott Wittfelt.

Utanför före detta Anton Olsson, numera Lailas Kafé, var det inlämning av äpplen. De kom i säckar, cykelkorgar och skottkärror och följde med hem i form av must i flaskor.

 • Äpplets dag i Dals Långed. Josha Woudstra väger och sköljer äpplen.
  Äpplets dag i Dals Långed. Josha Woudstra väger och sköljer äpplen. Foto: Johan Lindahl
 • Äpplets dag i Dals Långed. Joe Clark med den gamla engelska äpplepressen.
  Äpplets dag i Dals Långed. Joe Clark med den gamla engelska äpplepressen. Foto: Johan Lindahl
 • Äpplets dag i Dals Långed.
  Äpplets dag i Dals Långed. Foto: Johan Lindahl
 • Äpplets dag i Dals Långed. Eva-Lott Wittfelt med Pinja.
  Äpplets dag i Dals Långed. Eva-Lott Wittfelt med Pinja. Foto: Johan Lindahl

Vid den engelska äpplepressen stod Joe Clark, som byggt den under sin studietid på HDK Steneby tillsammans med Josha Woudstra till den första äppledagen 2016. Det såldes grönsaker, caféet var öppet och senare var det livemusik.

– Vi brukar återkomma hit och musta våra äpplen. Musten smakar fantastiskt med tanke på att bara är frukt. Jag pastöriserar den annars jäser den snabbt. Men den tar slut fort, säger Eva-Lott Wittfelt som är här med sonens karelska björnhund Pinja.

Josha Woudstra tog emot äpplena som sköljdes i ett stort kar innan de krossades i den nya äpplekrossen, där Niklas Timell gjorde jobbet. Krossen lades sedan i pressen och ut kom musten. 60 kilo äpplen blur ungefär 20 liter must.

– Det var många dåliga äpplen i år men vi hittade några trädgården, sa Kerstin Båld som hade med sig barnbarnet Sune Håkansson-Båld.

Artikeltaggar

Anton OlssonÄpplets dagFritid och livsstilMustadfors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.