Den 25 september var det äpplets officiella temadag i Sverige. En vecka senare firades dagen med Musta i Musta’ i Mustadfors, där det pressades hinkvis med must.
– Den smakar fantastiskt, sa Eva-Lott Wittfelt.
Utanför före detta Anton Olsson, numera Lailas Kafé, var det inlämning av äpplen. De kom i säckar, cykelkorgar och skottkärror och följde med hem i form av must i flaskor.
Vid den engelska äpplepressen stod Joe Clark, som byggt den under sin studietid på HDK Steneby tillsammans med Josha Woudstra till den första äppledagen 2016. Det såldes grönsaker, caféet var öppet och senare var det livemusik.
– Vi brukar återkomma hit och musta våra äpplen. Musten smakar fantastiskt med tanke på att bara är frukt. Jag pastöriserar den annars jäser den snabbt. Men den tar slut fort, säger Eva-Lott Wittfelt som är här med sonens karelska björnhund Pinja.
Josha Woudstra tog emot äpplena som sköljdes i ett stort kar innan de krossades i den nya äpplekrossen, där Niklas Timell gjorde jobbet. Krossen lades sedan i pressen och ut kom musten. 60 kilo äpplen blur ungefär 20 liter must.
– Det var många dåliga äpplen i år men vi hittade några trädgården, sa Kerstin Båld som hade med sig barnbarnet Sune Håkansson-Båld.