Hoppa till huvudinnehållet

Klart: NU-sjukvården tar tillfälligt över driften av Dalslands sjukhus

Publicerad:
NU-sjukvården tar över driften av Dalslands sjukhus i Bäckefors och sjukhusen i Lysekil och Strömstad.
NU-sjukvården tar över driften av Dalslands sjukhus i Bäckefors och sjukhusen i Lysekil och Strömstad. Foto: Helena Lindgren

Nu är det helt klart att NU-sjukvården tar över driften av närsjukhusen i Bäckefors, Lysekil och Strömstad under en övergångsperiod.

Under fredagen beslutade nämligen Norra hälso- och sjukvårdsnämnden bland annat om att godkänna en ny vårdöverenskommelse med styrelsen för NU-sjukvården om specialiserad nära vård i Fyrbodal.

Den 31 oktober avslutar Aleris AB sitt avtal om vård vid närsjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors. För att säkerställa fortsatt tillgång till specialiserad nära vård till invånarna i Fyrbodal efter den 1 november, har Norra hälso- och sjukvårdsnämnden och styrelsen för NU-sjukvården kommit överens om att NU-sjukvården tar över driften av närsjukhusen under en övergångsperiod fram till och med den 31 december 2023.

− Vi är mycket nöjda med att NU-sjukvården tar över driften av närsjukhusen i Fyrbodal under en övergångsperiod, säger Linda Jansson (M), ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

– Det ger oss i nämnden tid att ta fram en bra långsiktig lösning med utgångspunkt i invånarnas behov, fortsätter hon.

Heie: ”Vi gör allt”

Peter Heie (C), ordförande i NU-sjukvårdens styrelse, berättar att NU-sjukvården, har påbörjat ett förberedelsearbete för att säkerställa att invånarna i Fyrbodal även fortsättningsvis erbjuds en god nära specialiserad vård.

– Vi gör allt för att den tillfälliga övergången inte ska märkas, säger Peter Heie.

Personalen följer med

All personal, cirka 60 personer, som arbetar vid närsjukhusen fick till den 26 september på sig att säga om de ville fortsätta inom NU-sjukvården. Ingen har tackat nej vilket betyder att patienterna kommer att mötas av samma personal som tidigare.

Framtidens närsjukhus från 2024 utreds nu av nämnden med fokus på befolkningens behov. På sammanträdet den 24 november ska förslag på innehåll, lokalisering och organisering av framtidens närsjukhus i Fyrbodal presenteras.

Artikeltaggar

BäckeforsDalslands sjukhusLinda JanssonNU-sjukvårdenPeter HeiePolitikVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.