Hoppa till huvudinnehållet

Färgelanda kommun får 26 miljoner av kommunakuten: ”Oerhört glädjande”

Publicerad:
Färgelanda kommun får 26 miljoner i statligt bidrag.
Färgelanda kommun får 26 miljoner i statligt bidrag. Foto: Helena Lindgren

Färgelanda kommun beviljas 26 miljoner i bidrag från statens nya kommunakut, Delegationen för kommunal ekonomi i balans, för att få bukt med den dåliga ekonomin. Nu har man två år på sig att genomföra ett antal kostnadssparande åtgärder.

– Ett oerhört glädjande besked, säger kommunalrådet Ann Blomberg.

Färgelanda kommun tampas sedan flera år tillbaka med en hårt ansträngd ekonomi. Nu får man hjälp i form av ett tillfälligt statligt bidrag från statens nya kommunakut, den så kallade Delegationen för kommunal ekonomi i balans, på 26 miljoner kronor.

Pengarna ska gå till olika investeringar och effektiviseringar som på sikt ska spara kommunen pengar. Nu har man två år på sig att genomföra åtgärder. Hälften av pengarna under hösten, resten efter avrapportering om två år.

– Ett oerhört glädjande besked och ett välkommet tillskott. Det visar också att vi i vår ansökan hade angett välgrundade förslag till åtgärder, säger kommunalrådet Ann Blomberg.

Effektiviseringar och besparingar

Bland annat ska 19,8 miljoner användas till att energieffektivisera kommunens fastigheter genom att byta ut belysning och fönster som beräknas spara kommunen drygt 4 miljoner kronor under två år.

4,9 miljoner ska gå till omstrukturering av äldreomsorgen som ska spara kommunen en miljon, samt 1,4 miljoner till andra omstruktureringsåtgärder, som till exempel en robotgräsklippare. Den åtgärden ska spara kommunen en halv miljon.

– Tanken med bidraget är att vi ska kunna genomföra åtgärder som leder till långsiktiga kostnadsbesparingar och mer hållbara lösningar i våra verksamheter. Nu ska vi snarast sätta oss ner för att mer i detalj gå igenom hur pengarna gör bäst nytta, säger kommunchef Katrin Siverby.

Konkurrensen om det tillfälliga statsbidraget är stenhårt. 23 kommuner och fem regioner sökte totalt 1,7 miljarder. Totalt finns det 750 miljoner kronor att dela på.

Artikeltaggar

Ann BlombergEkonomiFärgelandaFärgelanda kommunPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.