Superfilmåret fyller 20 år

Ulf Malmros: ”Smala Sussie är den roligaste filminspelningen jag har gjort”

Kultfilmen spelades in i Bengtsfors • Många lokala statister • En lågbudgetfilm • Blir det en uppföljare?

– Smala Sussie är den roligaste inspelningen jag har varit med om. Allt var så lätt och Bengtsforsborna så hjälpsamma, säger Ulf Malmros.

Filmteamet bodde på dåvarande Hotell 38:an (Övre Olympen) som drevs av den lokale profilen Royne Karlsson.

– Royne var väldigt ”hands on” och han bidrog till att det kunde bli en så bra inspelning. Han var också själv med i en liten scen i filmen, berättar Ulf Malmros.

Det var även i övrigt många Bengtsforsbor som syntes i filmen.

Regissören Ulf Malmros rankar inspelningen av Smala Sussie i Bengtsfors som den roligaste han har varit med om.
Regissören Ulf Malmros rankar inspelningen av Smala Sussie i Bengtsfors som den roligaste han har varit med om. Foto: Adam Ihse/TT

– Vi hittade flera lokala statister och allt fungerade otroligt bra. Alla vi träffade var nyfikna och hjälpsamma över att det gjordes en film i Bengtsfors. Det kan annars vara lite bökigt med filminspelningar eftersom man ibland måste spärra av vägar och krångla. Men alla var positiva.

Obefogad oro

Inte minst scenen med den stora bilkaravanen med Smala Sussie (spelad av Tuva Novotny) som korades till Miss Motor var något som på förhand oroade regissören.

– Jag var oroad över hur vi skulle få till den. Det gällde att få ut folk som skulle stå där längs huvudgatan. Men det löste sig. Vi gjorde alltsammans till en happening och Bengtsforsborna var helt med på det. De gick man ur huse och antingen deltog de själva i bilkaravanen eller så stod de längs huvudgatan och hurrade. Det bakades Smala Sussie-bakelser, alla var väldigt glada och det blev riktigt lyckat, säger Ulf Malmros.

Filmen är en hyllning till kufarna som fanns när jag växte upp i Molkom. Det är en kärleksfull beskrivning av de oanpassliga, underexistenserna.
Ulf Malmros

Jaana Fomin, filmens kostymör och tillika Ulf Malmros fru, berättar hur hon tänkte med kläderna och färgerna.

Mörkare känsla

– Jag hade bestämt mig för att deltagarna skulle klä sig i svart. Jag ville ta bort det pigga i blåjeans, och i stället lyfta fram den mörkare känslan. Ulf var först inne på att Pölsa skulle bära cowboyhatt och att det skulle vara liknande traditionella attribut, men jag ville inte göra något jag tidigare sett på film. Jag ville göra karaktärer med en hårdare look, säger hon.

Kostymören Jaana Fomin och regissören Ulf Malmros är kollegor och äkta makar.
Kostymören Jaana Fomin och regissören Ulf Malmros är kollegor och äkta makar. Foto: Adam Ihse/TT

Även detta gick de i land med.

Att hitta inspelningsplatser var heller inga problem.

– Alla inspelningsplatser låg i närområdet. Här hade vi god hjälp av platsletaren Jonny Andersson. Vi spelade ju in allt både exteriört och interiört i Bengtsfors kommun, säger Ulf Malmros.

– Det var inga problem att hitta ”locations”, det fanns ju en del lokaler som stod tomma, fortsätter han.

”Ingen trodde på idén”

Smala Sussie var en en lågbudgetfilm.

– Det var ingen som trodde på den här idén så vi fick inte mycket pengar. 13 miljoner kronor. Det kanske låter mycket, men det är det inte i filmsammanhang.

Arkivbild från en inspelningsscen i filmen Smala Sussie.
Arkivbild från en inspelningsscen i filmen Smala Sussie. Foto: Conny Hultgren

Varför ville du göra Smala Sussie?

– Filmen är en hyllning till kufarna som fanns när jag växte upp i Molkom. Det är en kärleksfull beskrivning av de oanpassliga, underexistenserna, säger Malmros.

– De här människorna finns även i städerna, men där kan du gömma dig mycket mera, säger Jaana Fomin.

Det var alltså din roligaste filminspelning. Är Smala Sussie också din favorit bland de egna filmerna?

Ulf Malmros och Jaana Fomin hade inga problem med att hitta lämpliga inspelningsplatser i Bengtsfors.
Ulf Malmros och Jaana Fomin hade inga problem med att hitta lämpliga inspelningsplatser i Bengtsfors. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– De är alla mina barn, men Smala Sussie är i alla fall en av de filmer jag sätter högst. Det här var en kreativ period, och vi fick jobba emot alla vindar. Vi hittade en bra plats att jobba på, där vi fick vara i fred från Stockholm och kulturvärlden där. Bengtsfors blev platsen där vi fick kreera i fred, säger Ulf Malmros.

Ulf Malmros minns fortfarande att jag inte gillade hans film

Nu är det alltså 20 år sedan Smala Sussie kom. Ska du göra en uppföljare?

– Nej, det är inte aktuellt. Dels dör många av karaktärerna och dels så riskerar en uppföljare att bli sämre. Återföreningar brukar inte vara några lyckade tillställningar. Nej, Smala Sussie får vara sin egen film, säger Ulf Malmros.

Att filmen så här 20 år senare fortfarande har sina fans är tydligt. När Dalslänningen efterlyste minnen från våra läsare på vår Facebooksida strömmade kommentarerna in.

Ulf Malmros menar att Smala Sussie är en hyllningsfilm ”till kufarna” som fanns när han växte upp i Molkom.
Ulf Malmros menar att Smala Sussie är en hyllningsfilm ”till kufarna” som fanns när han växte upp i Molkom. Foto: Adam Ihse/TT

”Jätterolig film”, ”Underbar film har sett den hur många gånger som helst”, ”Åh en av Sveriges bästa filmer!”, ”Bäste filmen helt klart” och ”En suverän film” skrev några.

– Smala Sussie är också en film som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Det var en viktig tid för oss. Filmen blev också startskottet för andra filmer som vi har gjort senare, säger Ulf Malmros och Jaana Fomin.

Ingen Smala Sussie 2, alltså. Men vad ägnar sig Ulf Malmros åt just nu då?

– Jag gör en långfilm på en känd bok. Men jag får inte avslöja vilken. Sedan gör jag en tv-serie också, berättar han.

Publicerad:

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunFilmJaana FominSmala SussieSuperfilmåret fyller 20 årUlf Malmros