Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen inför flaggpolicy efter motion från SD

Publicerad:
För cirka ett år sedan hissade Dals-Eds kommun regnbågsflaggan under en HBTQI-vecka, vilket fick Sverigedemokraterna att reagera och kräva en flaggpolicy.
För cirka ett år sedan hissade Dals-Eds kommun regnbågsflaggan under en HBTQI-vecka, vilket fick Sverigedemokraterna att reagera och kräva en flaggpolicy. Foto: Helena Lindgren

Dals-Eds kommun inför en flaggpolicy. Det beslutade nyligen kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna, som i en motion lade förslaget att införa regler för vilka flaggor som ska få hissas, fick dock inte riktigt som de önskade.

Det var ungefär ett år sedan som Sverigedemokraterna i Dals-Eds kommun i en motion föreslog att det bör införas en flaggpolicy. Partiet lyfte att det inte är acceptabelt att inte veta när, hur eller med vad kommunen ska flagga och att det lätt kan leda till missförstånd.

SD vill införa förbud mot att hissa regnbågsflaggan

– Det ska inte råda några tvivel om att kommunen som politisk organisation inte är politiskt neutral. Sverigedemokraterna vill att endast nationsflaggor samt kommunvapnet ska hissas i de kommunala flaggstängerna, sa Anders Bengtsson (SD), till Dalslänningen för ett år sedan.

Kommunledningsförvaltningen fick ärendet på bordet. I en tjänsteskrivelse framkommer att Dals-Eds kommun inte tidigare haft någon flaggpolicy, men att det har funnits en upparbetad praxis och rutin som det förslag som kommunfullmäktige hade på bordet i onsdags grundar sig i. Kommunledningsförvaltningen har även kikat på andra kommuners policy på området.

Sverigedemokraterna i Dals-Ed, Anders Bengtsson.
Sverigedemokraterna i Dals-Ed, Anders Bengtsson. Foto: Helena Lindgren

Idag har Dals-Eds kommun officiella flaggstänger vid kommunhuset, torget och Terrassparken. Kommunen har även flaggstänger vid infarten till Ed vid brandstationen, Hagalid, Hagaskolan, Utsikten och Snörrumskolan.

Precis som kommunstyrelsen valde kommunfullmäktige att klubba förvaltningens förslag. Det tydliggör bland annat när flaggning ska ske, hur den ska ske samt vem som ansvarar för flaggningen.

De flaggor som får användas är den svenska flaggan, EU-flaggan, FN-flaggan, samt de nordiska ländernas flaggor. Om någon annan flagga ska användas ska det godkännas av kommunchefen.

Motionären Anders Bengtsson (SD) var dock inte riktigt nöjd med förslaget utan yrkade i kommunfullmäktige, precis som i kommunstyrelsen, att det utöver de flaggor som benämns i policyn ska det kunna användas andra nationalflaggor vid besök till kommunen, däremot ska det inte flaggas med olika organisationsflaggor på kommunens flaggstänger.

Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande från Dals-Eds kommun.
Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande från Dals-Eds kommun. Foto: Conny Hultgren

Martin Carling (C) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Det är ett bra förslag att ta fram en policy men det behövs också en ventil vilket är anledningen till att vi även vill se att kommunchefen har möjlighet att bestämma vilka flaggor som får hissas och när. Det kan finnas tillfällen då vi vill hissa andra flaggor, till exempel vid idrottsevenemang, men det måste göras med eftertanke, sa han vid kommunfullmäktigemötet.

Artikeltaggar

Anders BengtssonDals-Eds kommunMartin CarlingPolitikSamhälleSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.