Hoppa till huvudinnehållet

Jerker Johansson ensam om att kryssa sig in i kommunfullmäktige

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Jerker Johansson (C) är ensam om att kryssa sig in i Bengtsfors kommunfullmäktige.
Jerker Johansson (C) är ensam om att kryssa sig in i Bengtsfors kommunfullmäktige. Foto: Helena Lindgren

Nu är personkryssen färdigräknade i kommunvalet i Bengtsfors.

Kommunalrådet Stig Bertilsson (M) får klart flest personkryss.

Jerker Johansson (C) är ensam om att helt och hållet ta sig in i kommunfullmäktige med hjälp av mängden personkryss.

– Jag är glad att det gick vägen den här gången också, men totalt sett så har Centern förlorat mycket på grund av Annie Lööf. Hon höll inte till höger. Det har jag gjort, säger Jerker Johansson till Dalslänningen.

Jerker Johansson, som stod sist på Centerpartiets valsedel, tog sig in i Bengtsfors kommunfullmäktige på partikamraten Marie-Therese Harfouches bekostnad.

61 personkryss

Johansson har fått totalt 61 personkryss. För att ta sig in i kommunfullmäktige krävs minst 50 kryss. Vidare krävs att kandidaten får minst 5 procent av kryssen av partiets väljare. Jerker Johansson har fått 10 procent av Centerpartiets kommunröster.

Halverat stöd

Centerpartiet fick i år 3 mandat jämfört med de 6 mandat som man fick i förra valet.

– Det är ett halverat Centerparti i Bengtsfors. Det är inte roligt, på det här sättet får vi betydligt mindre inflytande, säger Jerker Johansson.

Vilka frågor kommer du att driva?

– Främst den om Dalslands sjukhus och varmvattenbassängen och rehab där. Sedan har jag aldrig röstat för nedläggning av äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Det är ett äldreboende som verkligen behövs idag. Och om vi ska satsa på ett framtida äldreboende för demensvård, så är det vid Dalslands sjukhus det ska ligga.

”Så länge orken finns”

Jerker Johansson berättar att han även tänker driva frågan om att folk ska skriva sig där de har hjärtat.

– Jag kommer att köra på i politiken så länge orken finns. Jag fick färre kryss denna gång. Men jag kom in i alla fall, säger Jerker Johansson.

Fler röster än ettan

Värt att notera är också att Jerker Johansson partikamrat Erik Sandberg, tvåa på C-listan fick 47 kryss, även han fler än partiettan Per Jonsson som fick 35 kryss.

Flest kryss av alla Bengtsforspolitiker fick Moderaternas förstanamn, Stig Bertilsson, med 553 kryss. M fick totalt 10 mandat i Bengtsfors kommunfullmäktige.

Näst flest fick Socialdemokraternas förstanamn, Per Eriksson, med 252 kryss. S fick också totalt 10 mandat.

Trean fler än ettan

Sverigedemokraternas etta, Britt-Inger Sandström, fick 124 kryss. SD fick totalt 5 mandat.

I Vänsterpartiet fick partitrean Funny Livdotter fler kryss (38) än ettan Annette Ternstedt (16). Men det blev ändå Ternstedt som tog Vänsterpartiets enda mandat.

Fyran fler än ettan

Jan-Åke Jansson tog Kristdemokraternas enda mandat med sina 16 kryss. Detta trots att partiettan Jansson fick färre kryss än fyran Mikael Råds 19 kryss.

Jan Leander, etta på Liberalernas lista, tog det partiets enda mandat med sina 26 kryss.

Kirsti Marie Aasum och Miljöpartiet fick 12 kryss, men antalet röster räckte inte för att få en plats i kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

Annette TernstedtBengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigeErik SandbergFunny LivdotterJan-Åke JanssonJerker JohanssonMarie-Therese HarfouchePer ErikssonPer JonssonPolitikStig BertilssonVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.