Hoppa till huvudinnehållet

Västsverige kraftsamlar för effektivare elnät

Publicerad:
Länsstyrelsen i Västra Götaland tar initiativet till ett ökat samarbete för att snabba på utbyggnaden av elnätet.
Länsstyrelsen i Västra Götaland tar initiativet till ett ökat samarbete för att snabba på utbyggnaden av elnätet. Foto: Johan Nilsson/TT

Västra Götaland är det län med störst elanvändning i Sverige. När fler och fler vill använda el för att minska klimatpåverkan kommer elbehovet att öka ännu mer.

Det senaste initiativet för att möta utmaningarna är en regional samverkansarena som kallas Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland, Accel. Där ingår Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska kraftnät.

– Det är här vi koncentrerar arbetet med att snabba på elnätsutbyggnaden, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

För att kunna säkerställa det dramatiskt ökade elbehovet som elektrifieringen i Västra Götaland behöver elnätet förstärkas med nya ledningar. För att möjliggöra elektrifieringen behöver tillståndsprocesserna effektiviseras så att elnätet kan utvecklas i takt med samhället.

KOnferens på chalmers

Den 27 september inleds arbetet i Accel med en konferens på Chalmers i Göteborg.

Artikeltaggar

ElSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.