Hoppa till huvudinnehållet

Sista mötet med gänget: ”Men ni blir inte av med mig riktigt än”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Christina Virevik (C) kommunfullmäktiges ordförande och Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande, efter förra onsdagens sammanträde med kommunfullmäktige.
Christina Virevik (C) kommunfullmäktiges ordförande och Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande, efter förra onsdagens sammanträde med kommunfullmäktige. Foto: Helena Lindgren

Nyligen hade kommunfullmäktige i Dals-Eds kommun sitt sista sammanträde i den konstellation som har varit den senaste mandatperioden. Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande gjorde sitt sista möte som ledamot.

– Efter 20 år blir det här mitt sista möte, sa Martin Carling när kommunfullmäktigesammanträdet förra onsdagen började gå mot sitt slut.

Alla röster räknade i Dals-Ed – M aspirerar på posten som kommunens starke manCenterpartiet om det stora raset: "Tråkigt se att vi tappar”

Inför valet meddelade Carling att han efter 16 år som kommunens starke man inte ställer upp för val och att han nu går vidare till andra uppdrag.

– Men ni kommer inte att bli av med mig så lätt. I min roll som ledamot i kommunfullmäktige lämnar jag, men eftersom jag är kvar som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd ett tag till har jag fortfarande rätt att vara med på mötena, sa han.

”Tappa inte framtidstron”

Även Yvonne Simonsson (S), som också lämnar politiken, tackade för sig.

– Tappa inte framtidstron. Jag önskar er lycka till och hoppas att ni fattar bra beslut för Dals-Eds kommun, sa hon.

Och det var sannerligen en passande lyckoönskning eftersom Dals-Eds kommun, i gott sällskap av övriga kommuner i landet, står inför en tuff period där det gäller att hålla i pengarna. Mötet ajournerades då kommunchefen Agneta Johansson talade om den pågående budgetprocessen och det minst sagt svåra ekonomiska läget som råder på grund av omvärldsläget.

– Vi har hamnat i ett läge där vi behöver snabbverkande åtgärder, sa hon.

När kommunfullmäktige sammanträder nästa gång ser konstellationen annorlunda ut.
När kommunfullmäktige sammanträder nästa gång ser konstellationen annorlunda ut. Foto: Helena Lindgren

Fullmäktiges nya konstellation av ledamöter, som kommer att sammanträda första gången i oktober, kommer att ha många utmaningar att ta tag i med tanke på just ekonomin.

Oklart vem som tar över

Med anledning av valet den 11 september blir det viss förändring kring vilka som sitter på stolarna i fullmäktige. Vissa sitter kvar och andra lämnar. Bland annat fick ju Moderaterna fler mandat och Centerpartiet färre.

Vem som framöver ska ta över Martin Carlings roll är än så länge inte klart. Förhandlingar pågår.

Artikeltaggar

CenterpartietDals-Eds kommunEdMartin CarlingPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.