Tavelstöld på rehab – Gunilla Kjellstedts målning är spårlöst försvunnen

Publicerad:
Åmålskonstnären Gunilla Kjellstedt motar sin Parkinson med regelbunden träning på Närhälsans rehab. Hon tyckte mycket om att hennes tavla ”Svart vallmo” hängde där. Nu är den stulen. Foto: Ove Rydh

Åmålskonstnären Gunilla Kjellstedt besöker regelbundet Närhälsans rehab. Hon har tyckt mycket om att hennes tavla ”Svart vallmo” hängt där hon tränar. Men nu är den borta. Stulen.

– Jag kan inte förstå att någon människa kan göra så, säger Kjellstedt.

Tavlan är liten, 30 gånger 30 centimeter. Den föreställer vackra blommor på en äng. Gunilla Kjellstedts målningar är ofta färgsprakande. Konst man blir glad av.

– Tavlan heter ”Svart vallmo”. Landstinget köpte in den av mig 2011. Jag har tyckt så mycket om att tavlan har hängt där när jag tränat. Personalen har alltid kommenterat och tyckt det var roligt: Där hänger din tavla.

Utredningen nedlagd

Men någon gång i maj stals tavlan och den har inte återfunnits. Stölden polisanmäldes men utredningen har lagts ned.

– Jag kommer inte ihåg exakt när det var, men det var var ju mitt på dan. Personal var på plats men plötsligt var tavlan bara borta, säger Sofia Sandberg, enhetschef på Närhälsans rehab i Åmål.

Den stulna tavlan, ”Svart vallmo” (Beskuren)
Den stulna tavlan, ”Svart vallmo” (Beskuren) Foto: Björn Carlén

Tavlan är liten och nätt. Lätt att kanske stoppa på sig under en jacka, utan att det märks.

– Känns jättekonstigt att stjäla en tavla så bara. Vad ska man göra med den? Vill man verkligen ha en stulen tavla hemma på väggen? säger Sofia Sandberg.

Konstnären Gunilla Kjellstedt hoppades länge att det hela var ett missförstånd, att tavlan skulle komma till rätta. Men nu har hon inte längre något hopp om det.

Kanske kan du se det som beröm? Det är inte alla konstnärer som får sin konst stulen.

– Jag vet inte... Jag tycker mest det är tråkigt att någon människa vill göra så här. Det är nog någon som har fler saker än det här på sitt samvete, säger Gunilla Kjellstedt.

Kämpar mot sjukdomen

I flera år har Gunilla Kjellstedt kämpat mot sin sjukdom, Parkinson. Men tack vare medicinering och träning hos Närhälsans rehab håller hon sjukdomen stången och har till och med blivit lite bättre.

– De är fantastiska här på rehab. Alla är så stöttande. Jag kommer hit som en hösäck och går härifrån så här, säger Gunilla och sträcker på sig och spricker upp i ett leende.

Gunilla Kjellstedt tränar regelbundet på Närhälsans rehab i Åmål. ”De är fantastiska här”.
Gunilla Kjellstedt tränar regelbundet på Närhälsans rehab i Åmål. ”De är fantastiska här”. Foto: Ove Rydh

Målandet har hon lyckats hålla fast vid hela tiden. Tre trappor upp, högst uppe i tornet i hörnet av Torggatan och Kyrkogatan i Åmål har hon sin ateljé.

– Det är en fantastisk utsikt över Vänern och de fina husen vid Plantaget.

Jazz eller hårdrock

Hon målar gärna sina tavlor till musik. Jazz eller hårdrock.

– Jag har asymmetrisk Parkinson, det är vänster sida som inte fungerar. Men nu kan jag till och med stampa takten lite med vänsterfoten.

I maj hade Gunilla Kjellstedt en egen utställning på Stadshotellet i Åmål och hon medverkande i Konstvandringen i Dalsland. Hon uppskattar stöttningen hon får, inte minst från en gammal konstnärs- och bildlärarkollega.

– Björn Carlén har varit ett stort stöd för mig och har hjälpt mig mycket. Han är absolut den snällaste människa man kan tänka sig.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusGunilla KjellstedtKonstStölder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare