Industrin letar folk – ny utbildning kan ge jobb

Publicerad:
Sheila Spjuth Bella Wremert och Fredrik Karlsson trivs med utbildningen och utsikterna att få nya arbeten. Foto: Kristina Green

Ett nära samarbete mellan skola och näringsliv har mynnat ut i en anpassad vuxenutbildning för industriföretag.

– Det har blivit en lyckad satsning, nu pågår utbildningen och eleverna ska ut på praktik i november, säger studie- och yrkesvägledare Sofia Edvardsson.

Nu har industriprogrammet startat och varit igång ett par veckor.

– Vi har ett mycket bra samarbete med företag samt Arbetsförmedling med flera aktörer och har lyssnat på vilka behov av utbildning som behövs. Utifrån det har vi tagit fram ett mycket brett program anpassat till de företag som har behov av att anställa mer personal. I nuläget har vi fler företag som kan ta emot praktikanter än elever. Så det öppnar upp för att vi kan ta emot fler sökande framöver till utbildningen, säger Sofia Edvardsson, studie- och yrkesvägledare Vuxenutbildningen.

I den här omgången är det nio elever från olika kommuner i Dalsland som går programmet och har börjat med kurserna Svetsgrund och Tillverkning underlag 1. Inför praktiken går man över till Produktionsutrustning med bänkarbete och så vidare. Praktiken på 10 veckor blir i november hos nio olika företag i närområdet.

– Vi kommer att göra anpassningar så att det passar både elever och företag på bästa sätt.

Varierande bakgrund

Elevernas bakgrund är varierande. De har bland annat erfarenhet av arbete inom hotell- och restaurangbranschen, butik, viss industri samt vården.

– Jag har jobbat som undersköterska sedan jag gick ur gymnasiet, men kände att jag ville byta yrkesbana. Så när jag läste om den här utbildningen, gjorde jag en ansökan och det har jag inte ångrat. Det är ibland svårt, men väldigt, väldigt kul och våra lärare är bra på att både coacha och undervisa, säger Sheila Spjuth.

Läraren Pontus Marsell instruerar Bella Wremert vid svetssimulatorn.
Läraren Pontus Marsell instruerar Bella Wremert vid svetssimulatorn. Foto: Kristina Green

Fredrik Karlsson och Bella Wremert instämmer.

– Jag har sett fram emot utbildningen sedan jag fick reda på att jag blev antagen. Jag gillar att jobba med hela kroppen och vill jobba inom industrin och har roligt varje dag jag går hit, säger Fredrik.

Inspirerad grupp

Bella gick på Öppet Hus i skolans lokaler innan hon bestämde sig för att söka.

– Det var bra att få göra ett studiebesök, där fick jag information och kände att detta kunde bli en bra utbildning som man kan få ett jobb när man är färdig, säger Bella.

Gruppen är så inspirerad att gå programmet så att de ses utanför lektionstid för att läsa tillsammans.

– Det värmer i hjärtat att se att de blivit så att säga sammansvetsade på så kort tid. De stöttar och coachar varandra på ett mycket fint sätt, säger läraren Pontus Marsell.

Näringslivsmässan är tillbaka: ”Kompetens och kreativitet under samma tak”

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenBengtsfors kommunNäringslivNäringslivsmässanSkola och utbildningVuxenutbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare