Estby släpper lös sina limerickar i ny bok: ”Det finaste som finns”

Publicerad:
Victor Estby ger ut en limerickbok som släpps på Bokmässan i Göteborg på fredag Foto: Roger Pettersson

Victor Estby har skrivit limerickar i 35 års tid. Nu har ett urval av dom hamnat i en bok som släpps på Bokmässan i Göteborg på fredag.

Författaren, journalisten och litterära verksamhetsledaren för Bokdagar i Dalsland, Victor Estby slår ett slag för limerickar.

– Limerickar är ju en poesiform som inte anses vara så fint, säger han. Och det tycker jag är helt fel. Det är väl det finaste som finns om många känner igen något och kanske själva ägnar sig åt detta. Att man blir glad!

Flera boksläpp

Boken som nu släpps heter ”En IT-man från Ulan Bator och andra limerickar”.

– Det blir flera boksläpp, säger Victor Estby. Bokmässan är ju den första och där ska jag medverka i ”Rum för poesi”. Sedan är jag på Kleynes antikvariat i Karlstad den 29 september och lördagen den 1 oktober blir det boksläpp i Skäggebyns bygdegård i Svanskog.

Maffig turné

Fredagen den 7 oktober är Victor Estby i bokhandeln i Bengtsfors och dagen därpå, den 8 oktober blir det boksläpp i Åmåls bokhandel. Lite längre fram väntar Trollhättans poesifestival samt ett Stockholms besök och ännu ett Göteborgs besök.

Boken ” En IT- man från Ulan Bator och andra limerickar” har precis lämnat tryckeriet.
Boken ” En IT- man från Ulan Bator och andra limerickar” har precis lämnat tryckeriet.

Det är med andra ord en ganska maffig limerickturné som väntar för Victor Estby och förlaget Vildhallon.

Limerickar ligger Victor varmt om hjärtat. Att skriva limerickar är ett hantverk med bestämda ramar och en viss rytm. I boken finns limerickar som rör sig från Abisko till Östhammar, från Alice till Ärling och från Ulan Bator till Hawaii.

Razzel på tv

Victor Estby har skrivit limerickar i 35 år. Han började redan som tonåring att ägna sig åt hantverket. En stor inspiratör var och är Hasse Alfredsson.

– När jag växte upp fanns det också ett tv-program som hette Razzel, där man fick skicka in limerickar som lästes upp, säger han.

Tonsatta texter

När Victor Estby gästar Skäggebyns bygdegård så kommer hans fru, Ulla Olsson, att medverka. Hon har tonsatt texter som Victor skrivit. Ulla Olsson ska även medverka när limerickboken presenteras på Trollhättans poesifestival.

Artikeltaggar

ÅmålNöje/KulturSvanskogVictor Estby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare