Hoppa till huvudinnehållet

DNA binder gärningsmannen: 16-åring i Ed åtalas för våldtäkt på äldre kvinna

Publicerad:
En 16-årig pojke från Dals-Ed åtalas för grov våldtäkt efter en händelse i Ed i juli i år.
En 16-årig pojke från Dals-Ed åtalas för grov våldtäkt efter en händelse i Ed i juli i år. Foto: Johan Nilsson/TT

En 16-årig pojke åtalas för grov våldtäkt på en kvinna i 90-årsåldern i hennes hem i Dals-Ed den 21 juli i år. Åtal väcks även för sexuellt ofredande mot en annan kvinna.

Pojken häktades inledningsvis men överlämnades efter ett par dagar till övervakning i ett så kallat SiS-boende enligt lagen om vård av unga.

– Gärningarna har ägt rum samma förmiddag. De båda målsägandena är inte på något vis släkt eller bekanta med den tilltalade. Förutom muntlig bevisning finns även stark teknisk bevisning i form av DNA som binder den tilltalade till gärningen, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge i ett pressmeddelande.

Mitt på dagen

Mitt på dagen den 21 juli ska en kvinna i 90-årsåldern i Ed ha blivit överfallen och våldtagen i sitt eget hem i centrala Ed. 16-åringen ska ha trängt sig in i kvinnans hem.

Enligt åtalet har 16-åringen ”genomfört en sexuell handling som/.../är jämförlig med samlag” . Han ska ha tryckt upp kvinnan mot en byrå, varvid kvinnan hamnat på golvet.

Då ska 16-åringen ha blottat sig för henne.

Teknisk bevisning stärker brottsmisstanke mot ynglingTonåring häktad misstänkt för grov våldtäkt på äldre kvinna

Bara en timme tidigare misstänks samme person ha tagit sig in i en bostad på samma gata och sexuellt ofredat en annan kvinna. Han ska då vid upprepade tillfällen ha frågat kvinnan om han fått köpa sexuella tjänster av henne.

Greps odramatiskt

Dagen efter greps och anhölls 16-åringen som misstänkt för brotten. Den unge mannen, som också han är bosatt i Ed, greps odramatiskt.

Han häktades senare, men häktningen hävdes på grund av pojkens låga ålder och han flyttades över till ett LVU-hem, där han fortfarande befinner sig.

Den åtalade är tidigare dömd för mindre brott.

Bakom stängda dörrar

Förundersökningsmaterialet kommer omfattas av sekretess på grund av att det handlar sexualbrott. Huvudförhandlingen kommer även ske bakom stängda dörrar.

16-åringen nekar till brott.

Advokat Ann Andersson företräder 16-åringen.

– Han nekar till brott och jag har inte hunnit tala med honom efter att åtal väcktes så jag vill inte kommentera ärendet ytterligare. Jag är dock något frågande till rubriceringen, säger hon.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDals-Eds kommunGrov våldtäkt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.