Hoppa till huvudinnehållet

Vårdtagare lämnades utan personal på Solbacken: ”Inte acceptabelt”

Publicerad:
Under två timmar en dag i juli var vårdtagarna på en avdelning på Solbackens äldreboende i Billingsfors utan personal. Per Eriksson (S) och Stig Bertilsson (M) diskuterade detta faktum under det senaste kommunfullmäktigemötet.
Under två timmar en dag i juli var vårdtagarna på en avdelning på Solbackens äldreboende i Billingsfors utan personal. Per Eriksson (S) och Stig Bertilsson (M) diskuterade detta faktum under det senaste kommunfullmäktigemötet. Foto: Conny Hultgren

Vårdtagare utan personal. Det var verklighet på en avdelning på Solbackens äldreboende i Billingsfors en dag i somras, berättade Per Eriksson (S) under det senaste kommunfullmäktigemötet.

Han undrade vad kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) tänkte göra för att säkerställa så det inte händer igen.

– Vi brukar ha olika syn på hur hög personaltäthet det ska vara inom äldreomsorgen, men jag tror att vi i alla fall är överens om att personaltätheten som var noll komma noll på en avdelning på Solbacken en dag i juli inte är acceptabel, sa Per Eriksson.

Han fortsatte.

– Att vårdtagarna under flera timmar var helt ensamma utan personal är inget annat än ett misslyckande. Att vara helt utlämnad utan frukost, utan att få hjälp att gå på toaletten eller att inte få sin medicin är inte okej. Som tur var så tog en vårdtagare kontakt med avdelningen intill och det ringdes in personal.

Per Eriksson undrade vilket ansvar Stig Bertilsson tar för detta och frågade om Bertilsson kunde ge en garanti till vårdtagarna och deras anhöriga att man aldrig ska behöva uppleva detta igen.

”Åtgärder har vidtagits”

Stig Bertilsson höll med om att det var en viktig fråga som togs upp och berättade att åtgärder har vidtagits.

– Det är en allvarlig incident som du beskriver och den får inte upprepas. Sammanfattat så var det ett par olyckliga skeenden som ledde till att en avdelning var obemannad under två timmar på Solbacken. Händelsen har vi i politiken, bland annat kommunstyrelsen där Per ingår, fått tydlig information om, sa Bertilsson.

Bertilsson berättade att en lex Sarah-utredning nu pågår.

– Jag konstaterar att förvaltningen tar allvarligt på det inträffade och bland annat ställer sig frågan om man brustit i introduktionen av sommarvikarier. Det är nämligen den mänskliga faktorn, missförstånd och möjligen otillräcklig kunskap som ligger till grund för det inträffade, sa Stig Bertilsson.

Därför blev det så

Bakgrunden är att en medarbetare blev sjuk under natten och sjukanmälde sig via ett sms till en telefon som inte används just under natten.

– Här begicks det första felet, man kan och ska inte sjukanmäla sig via sms. Det andra felet som begicks var att när en medarbetare på morgonen tog rapport från natten så gick därefter den medarbetaren in på den aktuella avdelningen och lämnade den på ett bord före klockan sju. Så får inte ske utan rapporten skall alltid överlämnas personligen. Nattpersonal får heller inte lämna jobbet innan det är säkerställt att dagpersonal finns på plats, sa Stig Bertilsson.

– Av de här skälen blev avdelningen obemannad under två timmar, något som naturligtvis inte får ske, fortsatte Bertilsson.

”Mänskliga faktorn”

Rutinerna för hur saker och ting ska hanteras är tydliga, men den mänskliga faktorn gjorde att det gick snett här, menade Stig Bertilsson.

– Förvaltningen ser som sagt mycket allvarligt på detta och samtidigt som det utreds så ses rutinerna över. Jag har svårt se att detta kan hända igen, men vi har människor som arbetar hos oss och som sagt rutinerna ses över och framför allt så utreds vem eller vilka som gjort fel. Utredningen kommer att visa om ärendet sedan ska överlämnas till IVO, Institutionen för Vård och Omsorg, för bedömning om kommunen har utrett ärendet tillräckligt och vidtagit rätt åtgärder, sa Bertilsson.

Lex Sarah-utredning

Bertilsson menade att han tog frågan på stort allvar, men att lex Sarah-utredningen nu måste genomföras innan han kunde kommentera det hela ytterligare.

– Åtgärder har vidtagits, men någon fullständig garanti för att liknande händelser sker igen finns inte i en så stor organisation som en kommun, menade Bertilsson.

Sedan följde en diskussion mellan Stig Bertilsson och Per Eriksson där Eriksson bland annat menade att det fanns signaler om frånvarande chefer i organisationen. Bertilsson tillbakavisade detta och hävdade att problemen inte skulle vara en styrning- och ledningsfråga.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreboendeÄldreomsorgBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigePer ErikssonPolitikSolbackenStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.