Hoppa till huvudinnehållet

Paula Holmqvist (S) blir kvar – Elin Segerlind (V) tvingas lämna riksdagen

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Paula Holmqvist (S), till vänster, behåller sin riksdagsplats medan Elin Segerlind (V) tvingas lämna sin.
Paula Holmqvist (S), till vänster, behåller sin riksdagsplats medan Elin Segerlind (V) tvingas lämna sin. Foto: Tommy Löfgren

Efter årets val kommer det endast att finnas en dalslänning kvar i riksdagen. Det är Paula Holmqvist (S), som därmed gör sin tredje mandatperiod.

Elin Segerlind (V) mister däremot sin plats eftersom Vänsterpartiet inte fick nog med röster i valet.

– Det blir tredje perioden för mig i riksdagen, den första i opposition. Det kommer att innebära ett annat arbetssätt, nu får vi i stället oss åt att granska regeringen. Själv är jag ju Kommunalare i grunden och vill gärna ägna mig åt arbetsmiljöfrågor. Jag vill helst jobba i arbetsmarknadsutskottet, säger Paula Holmqvist.

Det finns många utmaningar för en ny regering, menar Paula Holmqvist som också är oroad över framtiden.

Holmqvist är oroad

– Högerpartierna vill sänka skatterna, men hur de samtidigt ska kunna finansiera välfärden, utöka försvaret och få ner vårdköerna kommer att bli intressant att se. Jag känner även en oro över att SD gjorde ett så oerhört starkt val. Det är ett parti som vill begränsa public service och migrationspolitiken.

Varför tror du att SD fick ett så starkt valresultat?

– Jag tror att det kan bero på att många lever i en situation med höga priser och är oroade över det och att man även tycker att det finns för många invandrare i vårt land. Vi har inte klarat av att hantera situationen med den stora flyktingvåg vi hade 2015.

”Fantastisk valrörelse”

– Sedan tycker jag ändå att Socialdemokraterna gjorde en fantastisk valrörelse. Vi gick upp med två procent. Under valrörelsen har vi varit ute och knackat dörr runt om i landet, bland annat i min hemkommun Dals-Ed, och vi har haft jättebra samtal med människor. Jag är väldigt tacksam och stolt över det arbete som våra valarbetare har gjort och vi har stärkts av alla de hurrarop vi har fått av människor längs vägen.

Kunde ni ha gjort något annorlunda? S-debattören Daniel Suhonen hävdar att Socialdemokraterna satsade allt på partiledaren Magdalena Anderssons förtroende och struntade i att gå fram med reformförslag och vallöften. Vad säger du om det?

– Vi kommer att göra en eftervalsanalys. Daniel Suhonens analys är något vi får diskutera, men nog hade vi många vallöften. Vi ville höja pensionerna, skjuta till ytterligare resurser till äldreomsorgen, minska vårdköerna och vi gick också till val på att ungdomar skulle få åka gratis kollektivtrafik under sommaren för att kunna komma till arbete och studier, säger Paula Holmqvist.

Segerlind får lämna

Paula Holmqvist sitter alltså kvar i riksdagen medan hennes dalsländska riksdagskollega Elin Segerlind (V) förlorar sitt mandat.

Detta eftersom Vänsterpartiet backade i riksdagsvalet. Elin Segerlind, som är Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitiska talesperson, var förstanamn på partiets valsedel i valkretsen Västra Götalands län norra.

Dalslänningen har sökt Elin Segerlind för en kommentar utan att lyckas.

Artikeltaggar

DalslandElin SegerlindPaula HolmqvistPolitikRiksdagenSocialdemokraternaSverigeValVal 2022Vänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.