Hoppa till huvudinnehållet

Här är kommunen där valdeltagandet var som lägst

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Det högsta valdeltagandet till kommunvalet ser ut att bli i Färgelanda kommun.
Det högsta valdeltagandet till kommunvalet ser ut att bli i Färgelanda kommun. Foto: Charlotte Ferneman

Enligt de preliminära siffrorna minskar valdeltagandet kraftigt i hela landet – så även i vårt område. Lägst valdeltagande till kommunvalet är i Dals-Ed och högst i Färgelanda.

För första gången på bra länge ser det ut som att valdeltagandet i de flesta kommuner runtom i landet minskar. Sedan 2002 har antalet som valt att göra sin röst hörd ökat, men årets val bryter den trenden.

Färgelanda kommun har det högsta valdeltagandet till kommunvalet i de dalsländska kommunerna med 82,6 procent. Vid valet 2018 röstade 84,3 procent av de röstberättigade.

KommunValdeltagande 2022 (%)
Bengtsfors79,1
Dals-Ed77,7
Färgelanda82,6
Mellerud79,9
Åmål81,7

I Bengtsfors kommun var valdeltagandet till kommunvalet 79,1 procent. 2018 röstade 81,35 procent.

I Dals-Eds kommun röstade 77,7 procent av de röstberättigade i kommunvalet. Valet 2018 röstade 79,31 procent.

Maria Solevid, forskare på Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, säger till SVT Nyheter att det kommer ta tid innan man vet varför valdeltagandet har sjunkit, men hon lyfter den turbulenta mandatperioden, det höga tonläget i valrörelsen och att mittenväljare kan ha svårt att hitta någonting som de vill rösta på i och med de nya blocken som några orsaker till det lägre valresultatet.

Artikeltaggar

BengtsforsDals-Eds kommunFärgelandaMellerudPolitikVal 2022Åmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.