Hoppa till huvudinnehållet

Lokala C-politiker om Annie Lööfs avgång: ”Hon har tappat hela landsbygden”

Publicerad:

Annie Lööf (C) meddelade på torsdagen att hon avgår som partiledare för Centerpartiet. Så här tycker de lokala C-företrädarna.

Annie Lööf har varit partiledare för Centerpartiet sedan 2011. På en pressträff under torsdagen meddelade hon sin avgång.

Ann Blomberg (C), kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda kommun.
Ann Blomberg (C), kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda kommun. Foto: Helena Lindgren

Ann Blomberg (C), kommunalråd i Färgelanda säger så här om beskedet:

– Jag är inte så förvånad. Jag sa till P4 väst igår att jag var kluven om jag ville att hon skulle sitta kvar. Hon är en fantastisk partiledare, en av de mest kompetenta när det kommer till ledarskap, men hon har tappat hela landsbygden. Jag tror att det är det som återspeglar detta.

Annie Lööf avgår som partiledare

– Det är också bra att det är hon som har tagit beslutet själv. Det är aldrig trevligt om det finns ett missnöje och folk ska avsättas. Och det är bra att hon sitter kvar till partistämman så att vi får gott om tid att göra en ordentlig rekrytering av en ny partiledare. Det är stora skor att fylla.

Kenneth Gustavsson, Centerpartiet i Dals-Ed, tycker att det är dags att lämna över till andra krafter.

Kenneth Gustavsson, Centerpartiet i Dals-Eds kommun.
Kenneth Gustavsson, Centerpartiet i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

– Hon har gjort ett fantastiskt jobb för Centerpartiet i många år och hon ska ha en stor eloge för all den tid och kraft hon har lagt ner. Centerpartiet har varit hårt ansatt från många olika håll, men jag anser att vi fortfarande har en politik som vill göra gott för landsbygden. Tyvärr har det inte kommunicerats och det har från andra partier varit fokus på annat.

Vem som kan tänkas ta över vill Kenneth Gustavsson inte spekulera kring.

– Det är för tidigt att säga. Det finns många goda kandidater och nu får vi låta den här processen ha sin gång, säger han.

Per Jonsson är gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors kommun.

Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors kommun, tycker att Annie Lööf gjorde rätt som avgick. Nu vill han se riksdagsledamoten Daniel Bäckström, Säffle, som ny partiledare.
Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors kommun, tycker att Annie Lööf gjorde rätt som avgick. Nu vill han se riksdagsledamoten Daniel Bäckström, Säffle, som ny partiledare. Foto: Conny Hultgren

– Ett klokt beslut. Hon har kämpat i elva år och lyft viktiga frågor, men kärnväljarna som kämpar för landsbygden och dess väljare har hon inte nått. Det är bra att nya krafter tar över, säger Per Jonsson.

Vad tycker du om hennes val att välja S-alternativet framför högersidan när det kommit till regeringsfrågan i valrörelsen?

– Vi borde ha legat kvar i mitten och drivit Centerpolitik. Centern är ett borgerligt parti och vi hör hemma i mittenfåran. Sedan är det en balansgång, det är viktigt att stå emot främlingsfientliga krafter, men i valrörelsen hade det varit bättre att profilera våra frågor landsbygd, miljö och företag istället för lyfta motsättningarna. Men nu ser vi fram emot processen att utse partiledare.

Vem skulle du vilja se som ny partiledare?

Säfflebon Daniel Bäckström (C), ledamot försvarsutskottet och Centerns landsbygdspolitiska talesperson, är Per Jonssons partiledarkandidat.
Säfflebon Daniel Bäckström (C), ledamot försvarsutskottet och Centerns landsbygdspolitiska talesperson, är Per Jonssons partiledarkandidat. Foto: Christine Olsson/TT

– Daniel Bäckström. Han har jobbat med försvarsfrågor och han kan landsbygdsfrågorna. Daniel är landsbygdspolitisk talesperson för Centern och han driver ett mindre jordbruk i Säffle, säger Per Jonsson.

”Helt rätt beslut”

Per Jonssons partikamrat Jerker Johansson, som står sist på Center-listan till såväl kommun- som region- och riksdagsvalet, tycker också att Annie Lööf gjorde rätt som avgick.

Jerker Johansson (C) välkomnar Annie Lööfs besked.
Jerker Johansson (C) välkomnar Annie Lööfs besked. Foto: Helena Lindgren

– Helt rätt beslut. Annie Lööf borde ha gjort som jag sa i min annons i personvalet och hållit till höger. Centerpartiet är ett borgerligt parti och jag föredrar även SD framför S. Men det gör inte Annie Lööf. Och därför blev det som det blev.

Du tycker att det hade varit bättre om Annie Lööf och Centerpartiet stöttat en högerregering?

– Annie Lööf har fört en hatkampanj mot Jimmie Åkesson. Jag minns också hur hon fördömde Centern i Bengtsfors för att vi 2018 tillsammans med M och KD inledde ett samarbete med SD här.

Så du ser inga problem med SD:s historia eller att SD-politiker än idag tvingas avgå efter olika uttalanden?

– Det är klart att det finns problem. Men även den som begått brott och suttit av sin tid i fängelse har sonat sitt brott. För min del så håller jag till höger. Det gäller även i trafiken, säger Jerker Johansson.

Artikeltaggar

Ann BlombergAnnie LööfCenterpartietDalslandDaniel BäckströmJerker JohanssonPer JonssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.