Hoppa till huvudinnehållet

Hockeyproffset led av ätstörningar hela karriären – gästade Karlberg

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Vänta inte med att söka hjälp, var Jonathan Hedströms budskap när han på onsdagen föreläste om ätstörningar, på Karlbergsgymnasiet. ”Ju fortare du tar tag i det, desto snabbare blir du frisk”, säger han.
Vänta inte med att söka hjälp, var Jonathan Hedströms budskap när han på onsdagen föreläste om ätstörningar, på Karlbergsgymnasiet. ”Ju fortare du tar tag i det, desto snabbare blir du frisk”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Forna hockeyproffset Jonathan Hedström led av ätstörningar under hela sin elitkarriär. I onsdags mötte han Karlbergseleverna för att dela med sig av sin historia.

– Våga vara jobbig med polarna och fråga hur de mår och våga också lyssna, säger han.

"Jag har spelat hockey på elitnivå under hela mitt vuxna liv.” Så inledde Jonathan Hedström sin föreläsning på Karlbergsgymnasiet som gick under rubriken ”Från Boliden till NHL – Rakt från hjärtat”.

Jonathan Hedström tog med åhörarna på sin hockeyresa, från knattehockeyn i Boliden till Sverigeeliten, landslaget och till NHL och Anaheim Mighty Ducks.

I andras ögon såg det ut som en framgångssaga, men vad många inte kände till var att han mer eller mindre under hela sin karriär samtidigt kämpade med ätstörningar.

Orden etsade sig fast

Hetsen kring mat och hälsa började tidigt. Redan som 13-åring fick han av en ledare höra att han hade blivit tjock. Orden etsade sig fast och förföljde honom, berättade han. Snart började han plocka bort mat som han egentligen gillade men som inte ansågs vara nyttigt för honom.

Tidigare hockeyproffset Jonathan Hedström gästade på onsdagen Karlbergsgymnasiet i Åmål för en föreläsning om ätstörning, som var en verklighet för honom själv under en 20-årsperiod.
Tidigare hockeyproffset Jonathan Hedström gästade på onsdagen Karlbergsgymnasiet i Åmål för en föreläsning om ätstörning, som var en verklighet för honom själv under en 20-årsperiod. Foto: Fredrik Tacacho

Han fick tidigt en osund relation till mat. Vikthetsen accelererade och nådde sin kulmen när han flyttade till Anaheim för spel i NHL. På två och en halv månad i USA gick han ner 17 kilo.

– Gick vi upp ett kilo fick vi straffträna inför hela laget.

Trots att drömmen om NHL hade infriats valde Jonathan Hedström snart att bryta kontraktet, innan han själv bröts ned fullständigt.

– Hade jag varit kvar där hade jag inte levt i dag, säger han.

Visst kändes det när Anaheim året därpå vann Stanley Cup, men Jonathan ”valde livet”, som han själv uttrycker det.

”Lätt att fly”

Efter NHL-äventyret följde några år med prestationskrav och täta klubbyten. Han flackade runt i flera olika klubbar i Sverige, Finland och Ryssland medan problemen med ätstörningen fortsatte och påverkade hans mående och prestationer.

– Det är lätt att fly när man mår dåligt.

Få kände till hur han verkligen mådde eftersom han höll mycket inom sig.

– Det finns en kultur inom hockeyn där man inte får visa sig svag.

Avlutade karriären

Som 35-åring gav han upp elitsatsningen på hockeyn. Han flyttade hem till Skellefteå igen och som för många andra idrottare som abrupt avslutar karriären genomled han något av en identitetskris. Trots att elitsatsningen var över fortsatte han att träna hårt och gick återigen ner i vikt.

– Jag tappade 15–16 kilo på tre månader.

Till sist var det hans egen mamma som fick honom att inse allvaret med sin ätstörning.

– Vi åkte upp till kyrkogården och där sa hon: ”Om du inte skaffar hjälp kommer du att hamna här”.

Vändningen kom när han tog mod till sig och uppsökte psyket och en ätstörningsklinik där han ställdes inför två val: äta eller dö.

Karlbergseleven Audae Almlehan stannade kvar för en pratstund med Jonathan Hedström efter föreläsningen. ”Jag ville veta lite om hur han kunde prestera så bra under sin karriär”, säger Audae Almlehan.
Karlbergseleven Audae Almlehan stannade kvar för en pratstund med Jonathan Hedström efter föreläsningen. ”Jag ville veta lite om hur han kunde prestera så bra under sin karriär”, säger Audae Almlehan. Foto: Fredrik Tacacho

I dag är Jonathan Hedström frisk och en flitigt anlitad föreläsare, som han ser som en del av sin egen rehabilitering. Men att gå i den riktningen och dela med sig av sin historia var långt ifrån självklart till en början.

– I början var det tufft. ”Åk ut och föreläs”, föreslog en kompis. Är du galen tänkte jag då.

Du delade med dig av flera skräckhistorier från hockeyvärlden. Är det fortfarande en tuff miljö med vikthets och annat?

– Jag tror att det har blivit bättre, men självklart finns det mer att göra – förändring tar tid.

Två föreläsningar

För att hela skolan skulle få chansen att lyssna till det forna hockeyproffsets historia ordnades två sittningar på onsdagsförmiddagen i Karlbergsaulan.

Flera elever stannade kvar efteråt för att prata och tacka Jonathan Hedström för att han delat med sig av sin historia.

– Det är viktigt att man pratar om det. Det kändes också viktigt att få höra från en som haft det, att man kan sig ur det, säger Karlbergseleven Teresia Freiholtz.

Under vårens temavecka om hälsa på Karlbergsgymnasiet kom det fram att många elever önskade att få veta mer om ätstörningar – därav Jonathan Hedströms besök på skolan.
Under vårens temavecka om hälsa på Karlbergsgymnasiet kom det fram att många elever önskade att få veta mer om ätstörningar – därav Jonathan Hedströms besök på skolan. Foto: Fredrik Tacacho
Efter föreläsningarna stannade Jonathan Hedström kvar för att medverka i talkshowen ”Let’s talk Karlberg” tillsammans med skolans kuratorer Christina Brask, Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn samt NIU-fotbollsläraren Jonas Rehnberg. Inför talkshowen hade eleverna fått möjlighet att lämna in frågor till panelen.
Efter föreläsningarna stannade Jonathan Hedström kvar för att medverka i talkshowen ”Let’s talk Karlberg” tillsammans med skolans kuratorer Christina Brask, Josefine Englund Björk och Roberth Eléhn samt NIU-fotbollsläraren Jonas Rehnberg. Inför talkshowen hade eleverna fått möjlighet att lämna in frågor till panelen. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Jonathan HedströmKarlbergsgymnasietMotion och hälsaSkola och utbildningÅmålÄtstörningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.