Hoppa till huvudinnehållet

SD efter valframgången: ”De andra partierna har inte tagit oss på allvar”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Britt-Inger Sandström (SD) är nöjd med valresultatet. Om SD ska sitta med i styret i Bengtsfors eller i oppositionen blir något som nu ska diskuteras, meddelar hon.
Britt-Inger Sandström (SD) är nöjd med valresultatet. Om SD ska sitta med i styret i Bengtsfors eller i oppositionen blir något som nu ska diskuteras, meddelar hon. Foto: Conny Hultgren

Sverigedemokraterna i Bengtsfors följde trenden i hela riket och fick ökat stöd av väljarna i årets kommunval. Nu är frågan om SD i Bengtsfors ska välja att försöka ingå i det politiska styret eller gå i opposition.

– Vi fick ett mandat till och det var vad vi hade hoppats på, säger Britt-Inger Sandström, gruppledare och förstanamn för SD i Bengtsfors.

De nuvarande fyra mandaten ökar därmed till fem för SD i Bengtsfors kommunfullmäktige.

Det rådande politiska styret i kommunen med M, C och KD uppnår inte egen majoritet i och med årets valresultat och behöver därför stöd.

Siktar ni på att sitta med i det politiska styret eller tänker ni gå i opposition?

– Det är något vi får diskutera, inget är klart. Möjligen blir det så att vi tar hjälp av någon från SD på riksplanet i förhandlingarna. Men de partier som ligger närmast oss politiskt är M och KD. Sedan är C-politikerna i Bengtsfors jättebra och goda människor, men vi måste också ta hänsyn till hur det ser ut på riksplanet och där står C väldigt långt ifrån oss. Därför är det tveksamt om vi kan ha ett samarbete med dem, säger Britt-Inger Sandström.

”Vi har inte tagits på allvar”

Under den gångna mandatperioden hade SD först en valtekniskt samverkan med de styrande partierna i Bengtsfors, det vill säga M, C och KD. Men denna samverkan bröt SD efter att partiet inte fått gehör för sin hjärtefråga om att äldreboendet Kolaregården i Dals Långed skulle vara kvar och utvecklas vidare.

– Vi känner inte vi att har blivit tagna på allvar av de andra partierna under den gångna mandatperioden. Visst måste man kompromissa i olika frågor. Men vi måste också få gehör för våra frågor. När det gäller vård och omsorg har vi företrätt de som jobbar i verksamheten, och är det så att de inte kan få sin röst hörd genom oss så funkar det inte. Det är där den största haken finns, säger Britt-Inger Sandström.

Under nästa vecka ska Sverigedemokraterna i Bengtsfors träffas och diskutera valresultatet och besluta vilken väg de ska välja framåt.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Britt-Inger SandströmKommunalvalPolitikSverigedemokraternaValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.