Hoppa till huvudinnehållet

Miljöpartiet sviker de borgerliga partierna i regionen – går samman med S och V

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Miljöpartiet lämnar samverkan med de borgerliga partierna i Västra Götalandsregionen. Det bekräftar Ulrika Frick (MP), avgående regionråd.
Miljöpartiet lämnar samverkan med de borgerliga partierna i Västra Götalandsregionen. Det bekräftar Ulrika Frick (MP), avgående regionråd.

Miljöpartiet väljer att lämna samverkan med de borgerliga partierna i Västra Götalandsregionen.

Det bekräftar Ulrika Frick (MP), regionråd under tisdagsförmiddagen.

Det innebär att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet blir större än Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Ulrika Frick är Miljöpartiets regionråd i Västra Götalandsregionen. Hon är dock på väg att lämna regionarbetet och kommer att överlämna stafettpinnen till Madeleine Jonsson från Göteborg. Men Ulrika Frick sitter med i förhandlingarna och överlämningarna inför nästa mandatperiod.

Hon förklarar att deras val att nu lämna den Grönblå samverkan som de varit i under åtta år, framförallt beror på det politiska landskapet på riksnivå.

– Det har funkat jättebra i Grönblå samverkan, det vill jag verkligen vara tydlig med. Men så som det ser ut nu och den retorik som har förts på riksplanet mellan M och MP så tror vi att våra väljare hellre har gått till S och V och det gör det väldigt svårt för oss att fortsätta i ett svagare minoritetsstyre.

Ulrika Frick berättar att de har haft samtal med Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna är största parti och vi är öppna för samarbete med dem.

Enligt Ulrika Frick är dock inget klart ännu utan bollen ligger nu hos Socialdemokraterna.

Artikeltaggar

PolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.