Hoppa till huvudinnehållet

M vill fortsätta regera i regionen: ”Hittat väldigt bra konstruktiva lösningar”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Lars Holmin (M) vill gärna fortsätta att leda regionen tillsammans i Grönblå samverkan.
Lars Holmin (M) vill gärna fortsätta att leda regionen tillsammans i Grönblå samverkan. Foto: Peter Wahlström

Moderaterna vill fortsätta leda Västra Götalandsregionen i den Grönblå koalitionen.

– Vi har lärt känna varandra när vi jobbat i hop i åtta år. Vi tycker om och respekterar varandra, säger Lars Holmin (M),

Enligt det preliminära valresultatet i Västra Götalandsregionen så får Moderaterna 18,4 procent av rösterna. Det är en marginell minskning mot valet 2018. Den Grönblå samverkan som i dag styr regionen, har dock tappat fem mandat. Men ändå leder Grönblå med ett mandat över Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Lars Holmin ser just nu en självklar väg att gå vidare.

– De flesta önskar ett majoritetsstyre, men det ser svårt ut. I det här läget är det vi som har den största minoriteten.

Att få ihop en majoritet, med någon form av samarbete med Sverigedemokraterna ser han som utsiktslöst eftersom de inte kan få majoritet på samma sätt som på riksnivå, tillsammans med KD och L. I så fall måste också Centerpartiet med.

– Jag har svårt att se att Centerpartiet med tanke på hur tydlig man har varit i riksdagen och hur tydlig man har varit i att inte komma i en beroendeställning av SD.

Lars Holmin vill också betona att De Grönblå redan har lagt en budget i hop. Men det finns andra som fiskar efter partierna som Moderaterna vill samarbeta med. Till exempel Socialdemokraterna som genom sin gruppledare Helén Eliasson har framfört att hon vill försöka få till en majoritetsledning i regionen.

– Det är bara att gratulera henne till hennes resultat. Jag önskar Helén lycka till att sy ihop en minoritet som går igenom eller en majoritet. Hon vill i grunden väl och är en duktig politiker och har en vilja att utveckla vår region. Sen har vi lite olika bilder om hur vi ska göra det.

Men Lars Holmins utgångspunkt är att fortsätta att regera med de Grönblå om valresultatet står sig.

– Vi har åtta år tillsammans där vi vet var vi har varandra och har hittat väldigt bra konstruktiva lösningar. Vi har lärt känna varandra, politik handlar mycket om idéer men också mycket om vilka människor man är. Vi har jobbat ihop i åtta år och lyckats ganska bra med det vi vill åstadkomma och det bygger på att vi tycker om och respekterar varandra.

Artikeltaggar

Lars HolminPolitikVal 2022Västra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.