Hoppa till huvudinnehållet

Fler insatser mot ofrivillig ensamhet: ”Den sociala delen är viktig”

Publicerad:
Irene Malmberg håler i trådarna på Sensus.
Irene Malmberg håler i trådarna på Sensus. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Fler träffar och musikunderhållning på fler orter i höst, kostnadsfria kurser samt samtalsgrupper. Det är Sensus insats, sedan de fått medel från Socialstyrelsen, mot ofrivillig ensamhet bland äldre.

– Vi vänder oss i första hand till personer som är daglediga. Den sociala delen i människors liv är viktig och det är lätt att det blir ohälsa vid ensamhet, säger Irene Malmberg på Sensus.

– Det är lätt att komma i ensamhet när man slutat jobba eller om man är orörlig och måste stanna hemma, säger hon.

I höst bjuder Sensus in till samtalsgrupper där gruppen själv väljer vad de ska samtala om. Två grupper är redan igång, en i Torrskog och en i Ärtemark.

– Man träffas hemma hos varandra eller i en samlingslokal. Det är upp till varje grupp, säger Irene Malmberg.

– Vi söker personer som vill vara med men även personer som vill dela med sig av sin tid, som håller samman gruppen och är kontaktperson, säger hon.

Dags för 1940-talet

Förra året hade Sensus utställningen Demokratin 100 år, ett berättarcafé om 1920-talet och underhållning på Paletten. Avslutningsvis blev det en vandring i Bengtsfors centrum med Tomas Sannebro som berättade hur det såg ut på den tiden. Nu är det dags för 1940-talet.

– Personer som är födda på 20- och 30-talet och minns hur det såg ut på 1940-talet träffas i grupper och samlar lokala berättelser. Det kommer att leda till en utställning med foton och berättelser samt underhållning på Odeon med tema 1940-tal den 13 november, säger Irene Malmberg.

Ett av inslagen i förra årets 1920-talskväll på Paletten med Ilona Henriksson och Roger Karlsson.
Ett av inslagen i förra årets 1920-talskväll på Paletten med Ilona Henriksson och Roger Karlsson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Satsningen mot ofrivillig ensamhet pågår under hösten och det kommer även att innebära mer underhållning i form av trivselträffar, allsång, 11-kaffe varje torsdag och även träffar i samarbete med byalag.

Artikeltaggar

BengtsforsCafé SensusIrene MalmbergNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.