Hoppa till huvudinnehållet

Efter valförlusten: Morgan E Andersson tackar för sig som C-ledare

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Melleruds kommunalråd Morgan E Andersson (C) lämnar alla politiska ledaruppdrag vid årsskiftet.
Melleruds kommunalråd Morgan E Andersson (C) lämnar alla politiska ledaruppdrag vid årsskiftet. Foto: Tommy Löfgren

Melleruds kommunalråd Morgan E Andersson (C) hoppar av sina ledaruppdrag efter Centerpartiets svaga kommunalval.

– Jag skäms inte för vad jag och Centern har gjort för Mellerud under mandatperioden, säger Andersson.

Nu väljer sittande kommunalråd i Mellerud, Morgan E Andersson (C), att hoppa av sina politiska ledaruppdrag under kommande mandatperiod. Han återgår till sin tjänst som lärare i företagsekonomi på Högskolan Väst i Trollhättan.

– Väljarna har sagt sitt och vi backar 2,5 procent. Men jag skäms inte för vad jag och Centern gjort för Mellerud under mandatperioden. Jag tror det var en rikssmitta som drog ner siffrorna för Centerpartiet i de flesta kommuner, säger Morgan E Andersson.

Blir kvar i KF

Andersson kommer att fullgöra sina plikter som avgående kommunalråd fram till den 1 januari, då en ny kommunledning tar över i Mellerud.

– Som jag ser på det så kommer jag att fortsätta på ett mandat i kommunfullmäktige. Men jag kommer inte att ha några ledarfunktioner.

Vem ser du som din arvtagare inom Centerpartiet i Mellerud?

– Det avstår jag från att svara på. Men Centern i Mellerud har ett väldigt starkt lag. Det saknas inte starka krafter som kan ta över, säger Morgan E Andersson.

Själv engagerade han sig ganska sent i politiken. Andersson har tidigare varit kommunalråd i en mandatperiod, dessförinnan var han kommunfullmäktiges ordförande under en mandatperiod.

Var turistchef

Han har tidigare bland annat varit chef för Kommunalförbundet Dalsland och turistchef i Sotenäs.

– Med den typen av jobb undvek jag nogsamt att engagera mig politiskt, säger Andersson.

60-årige Morgan E Andersson har varit tjänstledig från sin lärartjänst på Högskolan Väst och ser nu fram emot att återvända till sitt jobb.

M kan ta över

I Mellerud tappar Centerpartiet drygt två procent av väljarna och ett mandat i kommunfullmäktige, samtidigt som Moderaterna och Sverigedemokraterna går framåt.

Socialdemokraterna backar men är fortfarande största parti i Mellerud med 24,1 procent, men därefter följer Moderaterna (20,6), och Sverigedemokraterna. Det öppnar för ett moderatlett styre.

I tidningsintervjuer har Moderaternas ledare i Mellerud, Ludwig Mossberg, också sagt att det nu är M som håller i taktpinnen.

Moderaterna är valets stora vinnare i Mellerud - gick om Centern

Artikeltaggar

KommunpolitikMellerudPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.