Hoppa till huvudinnehållet

M är tydlig valvinnare i Bengtsfors – S och C är förlorarna

Publicerad:

Moderaterna går kraftigt framåt. Från 19,2 till 32,1 procent. Därigenom är M största parti i Bengtsfors kommun. Samtidigt har både Socialdemokraterna och Centerpartiet tappat rejält.

– Det är en glädjens dag och det känns naturligtvis bra, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och förstanamn på M-listan i Bengtsfors.

Stig Bertilsson (M) är nöjd med valresultatet.
Stig Bertilsson (M) är nöjd med valresultatet. Foto: Conny Hultgren

Vad grundar sig framgången i?

– Jag tror att det beror på att minoritetsstyret (M, C och KD) har kunnat styra kommunen under hela mandatperioden och hållit ihop det väldigt bra. Det har inte varit några bråk. Sedan har vi försökt samarbeta brett med andra partier, säger Bertilsson.

I mandatperiodens början hade M, C och KD majoritet med hjälp av en teknisk valsamverkan med SD. Denna samverkan bröts sedan eftersom SD inte kom överens med M, C och KD i frågan om Kolaregården.

”Ett brett samarbete”

Men Bertilsson håller inte riktigt med om den beskrivningen.

Det preliminära valresultatet i Bengtsfors kommun i procent.
Det preliminära valresultatet i Bengtsfors kommun i procent.

– Vi har haft ett samarbete med SD under hela mandatperioden och bra diskussioner. Vi har också kunnat samarbeta brett med både L och V. Det har lagt grunden för harmonin och det är något jag hoppas att vi ska kunna fortsätta med. Jag tror att det är detta som väljarna har uppskattat. Men mycket arbete återstår och jag hoppas nu att vi ska kunna ta itu med det, säger han.

Finns några sakfrågor att peka på som har varit avgörande för valresultatet?

– Att vi har fått ordning på ekonomin har varit väldigt avgörande. Detta tillsammans med att skapa rimliga villkor för våra medarbetare och kommuninvånare är något som vi kommer vi att jobba vidare med. En liten landsortskommun har stora ekonomiska utmaningar.

Valberedningen jobbade i kommunhuset fortfarande vid midnatt.
Valberedningen jobbade i kommunhuset fortfarande vid midnatt. Foto: Daniel Johansson

Vilka partier vill ni samarbeta med under nästa mandatperiod?

– Vi har haft ett styre som fungerat och vi stänger inga dörrar när vi nu ska sätta oss ner och diskutera den saken med övriga partier, säger Stig Bertilsson.

”Beror på Annie Lööf”

– Men om jag får göra en liten analys av Centerns valresultat så skulle jag vilja säga att man lokalt har råkat illa ut delvis utan egen förskyllan. Centerns valresultat har berott på hur partiet har agerat centralt, den positionering som Annie Lööf har gjort genom att låta C gå ifrån att vara ett borgerligt alliansparti till att gå armkrok med S är något som jag tror har spillt över även på partiet lokalt, fortsätter han.

Vad betyder det att M nu är större än S i Bengtsfors?

– Att M är större än S på klassisk S-mark är förstås betydelsefullt. Det ger en kraftigt ökad legitimitet till vårt lokala styre, säger Stig Bertilsson.

”Ett dystert valresultat”

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande, och förstanamn på S-listan i Bengtsfors är förstås besviken. Hans parti tappar 5,6 procent ner till 31,5 procent.

– Jag konstaterar att det blåser nationalistiska högervindar i Dalsland och i hela Sverige. För S i Bengtsfors är det ett dystert valresultat, men om man tittar lite runt omkring så har vi ändå nått näst bäst S-resultat i Fyrbodal och fjärde bäst S-resultat i Västra Götaland. Men det är förstås en klen tröst. Som det ser ut nu så tappar vi två mandat i Bengtsfors kommun, säger Per Eriksson.

– Sedan får vi väl se hur SD resonerar, om de tänker bli vågmästare eller vill blanda sig i en majoritet och vad tänker C som inte fått fram sin politik under den gångna mandatperioden, i stället blev Per Jonsson överkörd av M i gymnasiefrågan, fortsätter Eriksson.

Per Eriksson på Socialdemokraternas valvaka i Billingsfors under valnatten.
Per Eriksson på Socialdemokraternas valvaka i Billingsfors under valnatten. Foto: Daniel Johansson

Varför tror du att det gått så dåligt för S i Bengtsfors?

– Vi har varit det enda oppositionspartiet. Vi har fört fram obekväma sanningar vilket de styrande upplevt som att vi inte vill samarbeta. Men i stället har vi valt att stå på den lilla människans sida och visat vad som inte fungerar. Sedan ska det sägas att M har varit ute och kampanjat mycket och gjort en stark valrörelse. Men vi har också varit ute och pratat mycket med folk och hela tiden haft en bra känsla, säger Eriksson.

Minskat valdeltagande

Valdeltagandet har sjunkit sedan förra valet, vilket är något som Per Eriksson tror har missgynnat S.

– Jag var kritisk till att valinformatörerna försvann, det påverkar nog en del nysvenskar och förstagångsväljare som är lite osäkra hur det går till att rösta. Vi har fler soffliggare den här gången och det brukar missgynna vänstersidan, säger Per Eriksson.

Det ser även ut att bli ett regeringsskifte. Detta tror Eriksson kommer att missgynna Bengtsfors kommun.

– Med tanke på hur mycket pengar Bengtsfors fått från S-regeringen så att kommunen har kunnat visa på bra resultatsiffror så får man nog betänka vad det kommer att leda till med en borgerlig regering. Ja, vi lär inte få lika mycket pengar via det kommunala utjämningssystemet i alla fall, säger Eriksson.

”Rejäla underskott”

Han fortsätter.

– För i verkligheten är det så att verksamheterna i Bengtsfors kommun går med rejäla underskott. Just nu ligger ett dessutom ett skarpt tjänstemannaförslag om att stänga fritids i Billingsfors och flytta det till Dals Långed, säger Per Eriksson.

Är det något ni från S sida kunde ha gjort annorlunda i valrörelsen?

– Ja, vi skulle ha varit ännu mer offensiva och visat vad som inte fungerar i kommunen och ingjutit framtidstro.

Vilken betydelse har det att M nu gått förbi S i Bengtsfors?

– Det är riktigt tråkigt. Jag konstaterar samtidigt att M går framåt medan C sjunker som en gråsten. M ökar på bekostnad av C som inte fått gehör för sin politik, säger Per Eriksson.

”Inte varit nog tydliga”

Centerpartiet tillhör också förlorarna och backar med hela 7,5 procent ner till 9,6 procent i Bengtsfors kommun.

Per Jonsson (C) är inte glad åt det egna partiets valresultat, men menar samtidigt att styret med M, C och KD har gått framåt.
Per Jonsson (C) är inte glad åt det egna partiets valresultat, men menar samtidigt att styret med M, C och KD har gått framåt. Foto: Conny Hultgren

Per Jonsson (C), är kommunstyrelsens andre vice ordförande, och förstanamn för C i Bengtsfors kommun.

– Det är positivt att styret M, C och KD ökar. Att sedan C tappar tror jag beror på att det är väljare som gått över till M. Jag tror att vi från Centerns sida inte har varit tillräckligt bra på att visa att vi verkligen har fått utdelning för vår politik. Men vi har arbetat hårt i flera utskott, vi har varit drivande i att sexorna ska återvända till grundskolorna, att kommunen ska satsa ytterligare på solcellsanläggningar, vi har ordnat med en ny upphandling av skolbussar i egen regi vilket kommer sänka kommunens kostnader och i budgetarbetet har vi varit en aktiv aktör när vi nått ett ekonomiskt överskott. Vi har också varit stenhårt drivande frågan om en virkesterminal i Bäckefors, säger Per Jonsson.

En fråga där ni inte har varit överens har gällt frågan om Strömkullegymnasiet.

– Ja, det stämmer. Men frågan om framtiden för Strömkullegymnasiet lever vidare.

Vilka partier ska ni samarbeta framåt med?

– Vi tycker att det har fungerat väldigt bra med det styre vi har nu i Bengtsfors kommun (M, C och KD). Men vi kommer att jobba framåt så det blir breda majoriteter. Det har ibland varit en väldigt knapp majoritet när vi fattat vissa beslut och vi ska försöka verka för att få en större samling.

Inkluderar ni även Sverigedemokraterna i ett samarbete?

– Det är fritt fram att stödja våra förslag och vi måste lyssna på alla förslag som kommer fram.

Håller du med Stig Bertilsson om att anledningen till att det gått dåligt för er lokalt berott på att Centerpartiet på riksplanet valt att samarbeta med S?

– När det gäller varför C gått tillbaka på riksplanet tror jag det stämmer, men när det gäller lokalt i kommunen tror jag det beror på att det kan ha upplevts som att vi inte lyft fram alla de saker som vi faktiskt har fått igenom. Det är tråkigt att C minskat, men vi kommer fortsätta jobba för Bengtsfors bästa och det är väldigt bra att den styrande gruppen vuxit vilket gör att vi kan fortsätta driva våra frågor på samma sätt som tidigare, säger Per Jonsson.

Preliminär mandatfördelning
Parti2018-20222020-2024
Moderaterna610
Socialdemokraterna1210
Sverigedemokraterna45
Centerpartiet63
Vänsterpartiet11
Kristdemokraterna11
Liberalerna11
Miljöpartiet00
Källa: Valmyndigheten

Valdeltagandet i Bengtsfors kommun har minskat jämfört med föregående val. 2018 låg det på 81,35 procent. I årets val slutade det på 75,1 procent.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)KommunalvalPer ErikssonPer JonssonPolitikStig BertilssonValVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.