Hoppa till huvudinnehållet

C med historiskt ras i Färgelanda – SD största parti: ”Omtumlande”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
SD är just nu största parti i kommunen med 34,7 procent före S på 26,5 procent. C gör ett historiskt ras med 13,1 procent och fick 18,1 procent av rösterna.
SD är just nu största parti i kommunen med 34,7 procent före S på 26,5 procent. C gör ett historiskt ras med 13,1 procent och fick 18,1 procent av rösterna. Foto: TT

Med fyra av fem valdistrikt räknade i kommunvalet i Färgelanda går Centerpartiet mot ett historiskt ras med 13 procent. Samtidigt gör Sverigedemokraterna ett succéval och är största parti med bred marginal.

– Jag hade förväntat mig en ökning men kanske inte i den omfattningen, säger SD:s toppnamn Jörgen Andersson.

Ett komplett valresultat förväntas inte bli klart förrän på onsdag. Men när fyra av fem valdistrikt är räknade ser Centerpartiet ut att gå från det största partiet till tredje störst i Färgelanda kommun. Ett historiskt tapp med 13,1 procent sedan valet 2018.

Ann Blomberg (C), kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda kommun.
Ann Blomberg (C), kommunalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda kommun. Foto: Helena Lindgren

– Det är inte det resultatet vi hade hoppats på, så är det. Dels får vi avvakta onsdagsräkningen, men vad jag förstår ligger våra mandat ganska fast, säger sittande kommunalrådet Ann Blomberg (C).

Det är ett historiskt tapp i kommunen, vad tror du att det beror på?

– Det är ett historiskt tapp för oss. Samtidigt gjorde vi ett historiskt starkt val förra valet, som vi inte hade haft sedan 1980-talet. Det är lättare att vinna ett val än att behålla makten. Nu har vi suttit som styrande i minoritet och inte alltid fått igenom det vi velat. Och nu lär det väl bli ännu svårare. SD har gått fram väldigt stort i de flesta kommuner, så det är inte så konstigt att det är likadant här. Jag har gratulerat Jörgen (Andersson, toppnamn SD reds anm.), nu ligger bollen hos dem.

Hur tänker du kring eventuella koalitioner?

– Jag är redo för breda diskussioner med alla, för det behöver vård och kommun. Med det sagt är det inte givet att man är beredd att sätta sig i koalition med alla. Men det är ett jämnt läge och ingen kan få en stark majoritet hur man än vänder och vrider på det. Då måste man ha breda diskussioner, säger Ann Blomberg.

Jörgen Andersson, SD i Färgelanda.
Jörgen Andersson, SD i Färgelanda. Foto: Johan Lindahl

SD går mot ett succéval och är just nu största parti i kommunen med 34,7 procent av rösterna, en ökning med hela 12,2 procent.

– Det är omtumlande. Naturligtvis är det glädje, säger Sverigedemokraternas toppnamn Jörgen Andersson.

Hade du väntat dig detta?

– Inte fullt ut. Jag hade förväntat mig en ökning men kanske inte i den omfattningen.

Kristdemokraterna fick i sista stund färdigt en lista med tre personer till valet och fick också tillräckligt med röster, 2,2 procent, för ett mandat i kommunfullmäktige.

Hur tänker du kring eventuella koalitioner?

– Vi måste i vart fall invänta onsdagsräkningen, men vi har också ett nytt läge nu när Kristdemokraterna tagit sig in med ett mandat. Vi har inte varit i kontakt med dem alls. Ulla (Börjesson, Socialdemokratiskt oppositionsråd) har uttryckt att hon kan samarbeta med centern och isåfall ligger de bra till ihop med L. Det är inte omöjligt att de får ihop en trepartikoalition, säger han.

Ulla Börjesson är S toppnamn i Socialdemokraterna.
Ulla Börjesson är S toppnamn i Socialdemokraterna. Foto: Johan Lindahl

Hos Socialdemokraterna, som ser ut att bli andra största parti med sina 26,5 procent, en ökning med 2,2, går tankarna så här:

– Vi har inte förlorat några mandat som det ser ut idag, så man får väl vara halvnöjd. Jag hade nog trott att SD skulle tagit något mandat, men är kanske lite förvånad att det blev så många. Jag är kanske inte heller förvånad att C tappat mandat, men kanske att det blev så många, säger oppositionsrådet Ulla Börjesson (S).

Hur tänker ni kring eventuella samarbeten?

– Vi ska sätta oss och diskutera om vi kan tänka oss att samarbeta med några partier. Men det blir först i nästa vecka, säger hon.

Artikeltaggar

CenterpartietFärgelandaKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.