Hoppa till huvudinnehållet

SVT:s undersökning: M tappade röster till SD

Publicerad:
En pappfigur på Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och hans hund Wintston på Moderaterna valvaka.
En pappfigur på Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och hans hund Wintston på Moderaterna valvaka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många väljare bytte parti i valet, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Bland annat tappade Moderaterna en hel del röster till Sverigedemokraterna.

I det här valet var det 38 procent av de tillfrågade som bytt parti, en något lägre andel jämfört med förra valet.

– En gång i tiden när vi började göra sådana här mätningar var det tio till tolv procent som bytte parti. Vi har blivit allt mer otrogna mot våra partier, säger Sören Holmberg, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet, till SVT.

SD ökade kraftigt och är nu Sveriges andra största parti, enligt vallokalsundersökningen. De nya rösterna hämtades främst från Moderaterna och Socialdemokraterna. Förutom till SD tappade M även en hel del röster till S.

Feststämning under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka på söndagskvällen.
Feststämning under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka på söndagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT

Mer än en tredjedel, 37 procent, bestämde vilket parti de skulle rösta på under söndagen eller under den senaste veckan. Den siffran är på samma nivå som vid förra riksdagsvalet. Bland de som röstade på Liberalerna och Miljöpartiet var andelen som bestämde sig sent större.

S är fortfarande det största partiet bland LO-förbundens medlemmar, enligt material från vallokalsundersökningen som tidningen Arbetet beställt.

I undersökningen får partiet 41,2 procent. Det är i nivå med förra valet. Riksdagsvalet 2018 var den första gången sedan mätningarna började som mindre än hälften av LO-medlemmarna röstade på S.

SD är näst störst bland LO-förbundens medlemmar med 27,5 procent.

VALET LIVE: Följ utvecklingen i riksdagsvalet här

Fakta: Om SVT:s vallokalsundersökning

Fakta: Om SVT:s vallokalsundersökning

Vallokalsundersökningen har genomförts sedan 1991.

Över 11 000 personer har fått svara på en enkät med 61 frågor.

Undersökningen har genomförts vid 105 vallokaler på valdagen och vid 55 lokaler för förtidsröstning.

Källa: SVT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.