Hoppa till huvudinnehållet

Rösträkningen kan försenas på flera håll

Publicerad:
En lång kö till vallokalen i Fågelbacksskolan i Malmö.
En lång kö till vallokalen i Fågelbacksskolan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Från hela landet kommer rapporter om långa köer till vallokalerna. Det kan leda till att rösträkningen försenas i flera vallokaler.

– Vi räknar med att eftersom det är långa köer så kommer ett antal lokaler att vara lite senare än vanligt med räkningen, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till TT.

Vallokalerna stänger klockan 20 och den som står i kö då får komma in och avge sin röst.

Anna Nyqvist påpekar att av de närmare 6 300 vallokalerna som är öppna under söndagen är det många lokaler som inte har någon kö.

– Det är ett stort antal lokaler som kommer att räkna precis i normal tid och börja rösträkningen när lokalerna stänger, säger hon till TT.

Att det har blivit så långa köer beror på det nya systemet där valsedlarna ligger i särskilda bås, vilket gör att det går långsammare att rösta.

– Från Valmyndigheten och kommunernas sida har vi framfört i remissvar att det här kommer att bli effekten av de här extra avskärmningarna, säger Anna Nyqvist till Expressen.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesPolitikVal 2022Valmyndigheten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.