Moderaterna kunde jubla på valvakan på Dalslands Skafferi en bit efter midnatt. Det blir maktskifte i Åmål.
– Det här hade vi inte trott, jublar förstenamnet Michael Karlsson.
Det blir maktskifte i Åmåls kommun. Det står klart sedan sex av sju ordinarie distrikt räknats en bit efter midnatt. Återstår gör uppsamlingsröster som färdigräknas på onsdag, men de lär inte göra någon skillnad mer än på marginalen den här gången.
S backar rejält
Socialdemokraterna i Åmål rasar rejält och får 24,2 procent av rösterna i kommunvalet i Åmål – mot 44,12 procent 2018. Moderaterna nära fördubblas och går fram till 23,2 procent och blir näst största parti. I förra valet fick Moderaterna 10,77 procent.
– Vi hade så klart hoppats på framgång i valet, men det här hade vi inte kunnat tro, säger Moderaternas förstenamn i Åmål, Michael Karlsson.
Socialdemokraternas ras ger utrymme för alla andra partier att öka.
Sverigedemokraterna går rejält framåt i Åmål och får 21,0 procent, mot 14,6 procent 2018.
Centerpartiet: 10,9 procent är en liten ökning sedan förra valet, plus 0,4 procentenheter, och är ett starkt resultat sett till hur det ser ut i många andra kommuner.
Kristdemokraterna: Med 6,6 procent står KD för den tredje största ökningen i kommunvalet. I förra valet fick partiet 5,0 procent.
Vänsterpartiet: 5,1 procent är en liten ökning, plus 0,4 procentenheter.
Miljöpartiet: 4,6 procent är ett kliv framåt. I förra valet fick MP 3,5 procent.
Liberalerna: 3,7 procent är 0,1 procentenheter mer än 2018.
Dessutom får det relativt färska partiet Nyans 0,5 procent av Åmålsbornas röster.
Borgerligt övertag
Den preliminära mandatfördelningen ger vid handen att det borgerliga blocket, inklusive Sverigedemokraterna, får övertaget i Åmåls kommunfullmäktige.
Och av tidigare resonemang att döma lär även nästa kommunalråd i Åmål heta Michael Karlsson. Fast en M-stämplad sådan.
Moderaterna höll sin valvaka på Dalslands Skafferi. När kvällen började var de 28 personer, men framåt midnatt när kommunalvalsresultatet stod klart hade de som behövde upp tidigt troppat av. Mobilerna gick heta med folk som ville gratulera.
– Det är omtumlande, men det här är häftigt, säger Michael Karlsson (M).
Partikamraterna var både glada och rörda.
Michael Karlsson (M) betonar det hårda valarbete som gjorts, där Moderata ungdomsförbundet varit aktivt och även riksdagsledamöterna varit med och lagt lappar i brevlådor. M och SD började valrörelsen tidigt och har varit ute på stan på helgerna sen i maj.
– Visst hoppas man att arbetet lönar sig, säger Michael Karlsson.
Michael Karlsson (M) har i valrörelsen varit tydlig med att den borgerliga Alliansen är förstahandsvalet för Moderaterna i Åmål. Som den preliminära mandatfördelningen ser ut, får Alliansen inte majoritet på egen hand. Alliansen behöver stöd och högst troligt av Sverigedemokraterna.
Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans har 15 mandat och då fattas bara tre mandat för att få majoritet. Miljöpartiet skulle kunna vara en joker, men Alliansen och MP kommer bara upp i 17 mandat om inga omkastningar sker när den slutgiltiga räkningen görs.
Fakta
Preliminär mandatfördelning i Åmål
De sista rösterna, med bland annat sena förtidsröster, räknas på onsdag och kan ge förändringar i mandatfördelningen.
Socialdemokraterna: 9 (–6)
Moderaterna: 8 (+4)
Sverigedemokraterna: 7 (+2)
Centerpartiet: 4 (+/-0)
Vänsterpartiet: 2 (+/-0)
Miljöpartiet: 2 (+1)
Kristdemokraterna: 2 (+/-0)
Liberalerna: 1 (+/-0)
Totalt: 35