INSÄNDARE: Politik är att vilja

Insändare
PUBLICERAD:

Man blir bedrövad när man läser Carl Cullgrens insändare om Strömkullen, vilken dysterkvist! Tyvärr känner man igen tankegångarna även hos några av det nuvarande styret i Bengtsfors. Har man vikande elevunderlag på Strömkullen så får man väl göra som alla andra verksamheter, känna av marknaden och spana efter vad som kan fungera bättre. Tänk om alla företag skulle lägga ner så fort man får förluster! Men saknar man vilja och kraft är det förstås lättare att strunta i det. Men om Bengtsfors ska vara en attraktiv ort att bo på så är ett gymnasium viktigt! Och inte minst viktigt för våra företag och kommunala verksamheter som behöver utbildad personal.

Det som krävs nu är en nystart av gymnasiet med ett betydligt närmare samarbete med de branscher skolan riktar sig till. Skolan ska inte bara vara kommunens skola utan också företagens skola. Samarbete med våra lokala företag är oerhört viktigt och måste synliggöras!

Men skolan måste också attrahera ungdomar som inte har tänkt sig en framtid inom våra traditionella näringar. Jag ser stora möjligheter med programinriktningar som E-sport och Dataspelutveckling. Båda inriktningarna skulle kunna läsas på det Estetiska programmet t.ex. Ett program som också är viktigt för att slussa elever till Stenebyskolan. Med tanke på hur mycket tid många av våra ungdomar spenderar med olika spel på nätet, borde utbildningen attrahera många. Även de elever som är “hemmasittare”.

För att lyckas måste man bjuda in företag i spelbranschen. Det finns ett bolag i Karlstad, Embracer, som startade sin verksamhet 2011 med 7 anställda. Idag har man mer än 12 000 anställda världen över och håller på att konkurrera ut Disney och andra på spelmarknaden. Senast för en vecka sedan köpte man alla rättigheter att göra spel, film och temaparker bl.a. till Tolkiens verk, Sagan om ringen t.ex. Embracer har redan idag samarbete med skolor och är säkert intresserade med flera samarbeten. Bara att få marknadsföra en skola med hjälp av Embracers logga och olika dataspel skulle sitta fint!

Besöksnäringen är en näring som kan utvecklas och bidra till fler företag och anställningar. Ett program som ger våra företag tillgång till utbildade naturguider och äventyrsguider borde vara något att satsa på. Ett sådant program passar också bra för de som kan tänka sig en framtid som egna företagare inom besöksnäringen. Det finns många duktiga och kompetenta utbildare i Dalsland som skulle kunna starta ett sådant program.

Rösta på politiker som har en vilja att utveckla vår kommun!

Göran Skogfält(S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.