Hoppa till huvudinnehållet

Eriksson (S) oroad över flytt av Samhall – Bertilsson (M) höll inte med

Publicerad:
Samhall i fokus för kommunfullmäktigediskussionen.
Samhall i fokus för kommunfullmäktigediskussionen. Foto: SAMHALL

Per Eriksson (S) ställde under kommunfullmäktigemötet i måndags en fråga till kommunstyrelsens ordförande gällande kommunens avtal med Samhall. Eriksson berättade att Samhall har för avsikt att flytta verksamhet från Bengtsfors till Uddevalla vilket oroade honom.

– Bengtsfors kommun har sedan ett antal år tillbaks ett avtal med Samhall om städ, tvätt samt inköp av matvaror för våra äldre. Ett avtal som har säkrat Samhalls närvaro här. Det har kommit till min kännedom att Samhall har för avsikt att flytta tvätten till ett tvätteri i Uddevalla, vilket innebär att fem-sex personer riskerar att hamna utan meningsfull sysselsättning, sa Per Eriksson inledningsvis.

Per Eriksson (S).
Per Eriksson (S). Foto: Conny Hultgren

Han fortsatte.

– För mig så rimmar det illa ur ett miljöhänseende och går tvärs emot våra miljöambitioner att transportera tvätt på det här viset. Att fem-sex personer hamnar utan meningsfull sysselsättning medför förutom att det är själadödande för de som drabbas att det på sikt riskerar Samhall i Bengtsfors fortsatta existens.

”Motsätt er flytten”

– Det handlar om arbetstillfällen för människor med funktionsnedsättning som kan ha svårt att etablera sig på den ordinarie arbetsmarknaden, som istället hamnar i sysslolöshet. Jag anser att kommunen kraftfullt ska motsätta sig den här flytten, och göra det vi kan för att avstyra detta, sa Per Eriksson.

Per Erikssons fråga till Stig Bertilsson blev därför om han höll med om att kommunen ska agera för att rädda kvar de arbetsuppgifter lokalt som finns med i vårt avtal.

”Ingen miljöförlust”

Stig Bertilsson svarade att frågan inte var så enkel och okomplicerad som Per Eriksson framställde den.

Stig Bertilsson (M).
Stig Bertilsson (M). Foto: Conny Hultgren

– Det första är att Samhall har byggt ett nytt stort tvätteri i Uddevalla och dit förlägger man nu sin tvätteriverksamhet från hela distriktet. De beskriver det själva som ett miljövänligt tvätteri och bedömer att man trots transporten inte gör någon miljöförlust. Den lilla tvätten här i Bengtsfors går helt enkelt inte att modernisera inom rimliga villkor, anser man, sa Stig Bertilsson.

Bemanningsfrågan

Han fortsatte.

– Det andra är bemanningsfrågan. Jobb på Samhall kan man som bekant få om det föreligger någon funktionsvariation eller något funktionshinder. Samhall har på senare år haft mycket svårt att bemanna tvättanläggningen här i Bengtsfors. De beskriver det själva som att övertider och extrapass har varit ett måste och det har slitit på personalen. Man har även behövt ta in personal från andra håll för att klara bemanningen. Det omvittnas både från den lokala ledningen hör i Bengtsfors och från distriktsledningen i Uddevalla.

”Ingen blir utan jobb”

– Det tredje är att enligt uppgift från företaget så blir ingen i Bengtsfors utan jobb som följd av förändringen. Det finns andra uppgifter och Samhalls distriktsledning konstaterar att man drar inte ner utan man omfördelar sina resurser här i Bengtsfors. En sådan sak är att man på beställning eller efter upphandling även kan sätta in personal hos lokala företag.

– Det fjärde är att Samhall redovisar att man har regelbundna avstämningar och möten med Arbetsförmedlingen, sa Stig Bertilsson.

Bertilssons samlade bedömning var därför att de förändringar som nu görs hos Samhall inte innebär att någon förlorar jobbet.

– Svaret på din fråga är att vi av de skäl jag redovisat inte ska agera för att rädda kvar tvättverksamheten här i Bengtsfors. Däremot är det självklart att vi fortlöpande har kontakter med Samhall när det gäller deras avtal och samlade uppdrag här i Bengtsfors. Närmast sker det i ett möte här i Bengtsfors som inplaneras med distriktschef och affärschef inom Samhall, sa Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommunfullmäktigePer ErikssonPolitikSamhallStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.