På onsdagen slutspurtade EU-ministern Hans Dahlgren inför valet med ett besök hos papperspåsproducenten Norbag AB i Bengtsfors och Stenebyskolan i Dals Långed.
Ett hett diskussionsämne handlade förstås om de höga elpriserna.
– Vi ska införa EU-priser i stället för Putinpriser, var ministerns budskap.
På Norbag AB finns i dag 34 anställda som arbetar treskift med tillverkning av kompostpåsar, frukt- och brödpåsar och potatissäckar gjorda av papper.
Företaget ingår i Tingstad Group och verksamheten startade på Brandberget under 2021. Tingstad Group köpte också lokalerna redan 2019.
– Det går väldigt bra för oss. Företaget har ett högt miljötänk. Vi verkar för att försöka få bort plast från marknaden och har just nu ett spännande samarbete med Lianpac AB i Dals-Ed, som har tagit fram pappersband i stället för plastband, säger Mikael Edman, tillförordnad plats- och produktionschef på Norbag AB.
Norbag AB:s största kunder är Tingstad Papper AB, San Sac AB och Coop.
– Vår råvara är svensktillverkad, vilket också gör oss mindre sårbara för de höga elpriserna även om vi förstås påverkas av dem som alla andra, säger Mikael Edman.
Imponerad EU-minister
EU-minister Hans Dahlgren var imponerad av vad han såg.
– Norbag är ett föredöme som arbetar med att minska klimatavtrycket. Plasten är ju något som förstör vår miljö något oerhört, säger han till Dalslänningen.
Vad säger du om de höga elpriserna och vad tänker ni i regeringen göra åt dem?
– Gaspriserna har blivit orimligt höga på grund av Rysslands energikrig mot Europa. Därför verkar nu regeringen med Magdalena Andersson i spetsen för att elpriserna på den europeiska marknaden ska frikopplas från priset på gas. Vi vill ha EU-priser på el, inte Putinpriser, säger Hans Dahlgren.
90 miljarder kronor
EU-ministern berättade också att regeringen har utlovat 90 miljarder kronor i kompensation till hushåll och företag som drabbas av de höga elpriserna.
– Det är pengar som kommer att betalas ut retroaktivt, säger han.
Frågan om hur den pågående energikrisen ska bekämpas kommer att diskuteras av EU-ländernas energiministrar vid ett extrainsatt möte i Bryssel på fredagen (läs idag).
Vilka andra frågor är aktuella och viktiga för din del just nu?
– Energi-, miljö- och klimatfrågorna är helt avgörande. Vi måste fortsätta ställa om till fossilfritt och förnybart. Det ska vara dyrt med utsläpp. Jag tror att vi kommer att fortsätta behöva kärnkraften, men samtidigt måste man inse att inte får fram hur mycket uran som helst. Dessutom är det förenat med stora risker. Jag har under min tid varit med tre haverier i olika kärnkraftverk – Harrisburg 1979, Tjernobyl 1986 och Fukushima 2011. Vi måste fortsätta satsa allt mer på energikällor som solenergi, vindkraft och vattenkraft, säger Hans Dahlgren.
Om Socialdemokraterna vinner valet och får bilda regering och Magdalena Andersson ringer och frågar om du vill fortsätta som EU-minister vad svarar du då?
– Ja, om Magdalena Andersson ställer frågan så ställer jag gärna upp och fortsätter. Det är ett väldigt intressant och spännande arbete, säger Hans Dahlgren.