Hoppa till huvudinnehållet

Så svarar politiker och chef på undersköterskornas kritik

Publicerad:
Undersköterska i hemtjänsten hos en vårdtagare. Fotografiet är arkivbild.
Undersköterska i hemtjänsten hos en vårdtagare. Fotografiet är arkivbild. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Dalslänningen har frågat samtliga förstanamn på de politiska partiernas valsedlar vad de vill göra för att förbättra situationen för hemtjänstpersonalen och för vård och omsorgen i stort i Bengtsfors kommun inför nästa mandatperiod. Vi har också talat med socialchefen Tanja Mattsson.

Undersköterskor: ”Vår arbetssituation är ohållbar”Undersköterskor: ”Ohållbar arbetsmiljö – vi överväger säga upp oss”

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsen ordförande i Bengtsfors.

Stig Bertilsson (M).
Stig Bertilsson (M). Foto: Conny Hultgren

– Jag har en regelbunden dialog med några undersköterskor och lyssnar av hur de har det. Jag vet att det förekommer uppsägningar, men sedan har jag inte bilden att det skulle vara fler uppsägningar i Bengtsfors än i några andra kommuner, säger han.

Samtidigt, menar han, finns det problem som behöver göras något åt.

– Jag möter en blandad bild. Visst finns det absolut de som talar om problemen med bemanningsfrågorna. Men inom hemtjänsten har vi bemannat upp med fler tillsvidareanställda. Det har inte löst vikarieproblemet, det är jag medveten, men jag skulle inte säga att vi sticker ut.

En annan siffra

Bertilsson anger en annan siffra på antalet uppsagda än de undersköterskor Dalslänningen har talat med.

– Det är sex som har sagt upp sig och tre som studerar. Den siffran sticker inte ut. Men det finns problem som jag tar på stort allvar. Vi jobbar också långsiktigt på att delade turer ska bort för heltidsanställd personal och vi behöver fler utbildningsinsatser för att öka attraktiviteten och statusen på arbetet, som är oerhört viktigt.

Tar med sig frågan

– Frågan om arbetsskor är något jag tar med mig till diskussionerna i budgetberedningen, säger Stig Bertilsson.

När det gäller lönerna kan han inte uttala sig, menar Bertilsson.

– Det är något som är upp till parterna att förhandla om även om vi i kommunen kan göra särskilda lönesatsningar.

Bertilsson lyfter också fram att hemtjänstmedarbetarna i sina enkätsvar gällande trivsel har angett att de ligger på en medelhög arbetsbelastning, men att man hinner med sina arbetsuppgifter.

”Måste få fler kollegor”

Per Eriksson (S) är kommunstyrelsens vice ordförande. Han är oroad över de signaler som hemtjänstpersonalen ger uttryck för.

Per Eriksson (S).
Per Eriksson (S). Foto: Conny Hultgren

– Vi vill från Socialdemokraternas sida ha en högre personaltäthet. Personalen behöver få schystare arbetsscheman. Detta med arbete på helger och kvällar måste fungera. Den politiska ledningen i kommunen gör inte tillräckligt för att förbättra deras arbetssituation. Personalen måste få delaktighet i sitt arbete med arbetsplatsträffar där man från arbetsgivarhåll lyssnar av vilka idéer som finns. Det här är något man måste ta ett helhetsgrepp om, säger Per Eriksson.

Han fortsätter.

– Bengtsfors kommun har också valt att skicka tillbaka statliga pengar som skulle användas för äldreomsorgen eller lagt dem på att få ett positivt ekonomiskt plusresultat i stället för att höja kvaliteten på vården. Det är också ett krav från vår sida att vård- och omsorgspersonal måste få fria arbetsskor. Jag kan sammantaget förstå den uppgivenheten som blir. Det är inget annat än ett misslyckande, säger Per Eriksson.

”Vi vill höja vissa löner”

Per Jonsson (C) betonar också av dialog med medarbetarna.

Per Jonsson (C).
Per Jonsson (C). Foto: Conny Hultgren

– Det är väldigt viktigt med fungerande dialog med de som arbetar inom hemtjänsten. Det är viktigt med en bra dialog med närmaste chef. Det är också på gång med en ny organisation och det kommer att bli färre anställda per chef. Sedan är det alltid viktigt att jobba med vidareutbildning. Men det är väldigt viktigt att saker som inte fungerar kommer upp till ytan. Det är tråkigt om man känner att man inte blir lyssnad på, säger Per Jonsson.

I likhet med Stig Bertilsson lyfter även Per Jonsson fram att antalet heltidsanställda har ökat.

– Det är en positiv utveckling. Sedan finns det fler saker som behöver göras. Friskvårdspengen, som de tar upp, skulle till exempel behöva ökas.

– Vården och personalförsörjningen nu och framåt är väldigt viktig. En tanke från Centerns sida är att lägre avlönade inom vården som får väldigt låg pension senare borde kunna kompenseras på något sätt. Lågavlönade som jobbat länge borde få ett pensionstillskott. Det är kostsamt att införa, men det är något som skulle behövas, säger Per Jonsson.

”Bara jag som ser problemet”

Britt-Inger Sandström (SD) tycker att det är en oerhört angelägen fråga som lyfts här.

Britt-Inger Sandström (SD).
Britt-Inger Sandström (SD). Foto: Conny Hultgren

– Men jag är den enda av de politiska gruppledarna i Bengtsfors kommun som inser hela problemet. Ingen av de andra vill förstå att det här är ett jättestort problem, säger hon.

Britt-Inger Sandström fortsätter.

– Vi har en personalflykt från vård och omsorgen. Jag talar bara med personalen, inte med tjänstemännen, eftersom jag upplever att tjänstemännen friserar. Och jag har inte talat med någon ur personalen som är tillfreds med sin arbetssituation, de blir inte lyssnade till från arbetsgivarhåll. Det får inte vara så här. Vi måste ha en personal som trivs. Jag säger: Lyssna på personalen. Det är de som kan sitt arbete och som är de verkliga proffsen. Sedan måste de ha chefer som kan styra upp arbetet, som har koll på budget och som leder och hjälper personalen. I dag har personalen svårt att ens få tag på cheferna. Så får det inte vara, säger Britt-Inger Sandström.

”Vården är väldigt viktig”

Jan-Åke Jansson (KD) säger att det finns en organisation som ska sköta lönerna, även om kommunen formellt är arbetsgivare.

Jan-Åke Jansson (KD).
Jan-Åke Jansson (KD). Foto: Conny Hultgren

– Det är viktigt med hyfsade löner och goda arbetsvillkor. På arbetsplatsträffar kan man också diskutera de problem som hemtjänstpersonalen lyfter. Det finns allmänna problem inom vården när det gäller delade turer och en del andra arbetsvillkor som man behöver titta mer på. Vården är väldigt viktig, både för dem som jobbar där och för brukarna. Men i övrigt har jag som fullmäktigeledamot inte så mycket att säga till om när det gäller löner och liknande. Det är socialchef och fackliga organisationer som ska ta upp det här, säger Jan-Åke Jansson.

”Vi kräver fria arbetsskor”

Annette Ternstedt (V) menar att detta handlar väldigt viktiga arbetsmiljöfrågor.

Annette Ternstedt (V).
Annette Ternstedt (V). Foto: Conny Hultgren

– Vården och omsorgen är väldigt starkt kvinnodominerad och det är helt absurt att de som arbetar där inte ska ha en värdig lön och värdiga arbetsvillkor. Sedan är det naturligtvis oerhört angeläget att vår vårdpersonal ska ha fria arbetsskor. Det är roligt att du nämner just det, vi har från Vänsterpartiets sida en motion på gång om just fria arbetsskor för vård- och omsorgspersonal. En sådan motion kommer att läggas från sida under den kommande mandatperioden. Vi kommer också att skriva en motion om att de delade turerna måste bort, säger Annette Ternstedt.

”Yrkesstatusen måste höjas”

Jan Leander (L) berättar att Liberalerna i våras bjöd in olika yrkesgrupper för samtal med partiet.

Jan Leander (L).
Jan Leander (L). Foto: Conny Hultgren

– Vi fick då till oss att det finns de som missnöjda. Men jag köper inte bilden att alla är missnöjda. Det är många anställda i vården. Med detta sagt så har vi resonerat om varför det poppar upp missnöjesyttringar. Vi måste nog höja statusen på yrket och lyssna in mer på vilka mindre förändringar man kan göra. Det behöver börja med att vi lyssnar in och tar på allvar det de säger. Men vi har inte för låg bemanning i Bengtsfors kommun, säger Jan Leander.

”De har vidriga arbetsvillkor”

Kirsti Marie Aasum (MP) ställer upp för första gången i ett kommunval i Bengtsfors. Hon berättar att själv hon själv har testat att gå in och jobba som vikarie i hemtjänsten i Dals Långed.

Kirsti Marie Aasum (MP).
Kirsti Marie Aasum (MP). Foto: Conny Hultgren

– Jag blev skrämd av de arbetsvillkor de lever och verkar i. Det är så vidrigt på många sätt och det här är något som går ut över brukarna också. Jag är inte alls överraskad att den hemtjänstpersonal du har talat med säger så här, säger hon.

– Undersköterskor har skamligt låg lön. Sverige borde skämmas. Lönerna måste upp och personalen måste få kortare arbetspass, men fortfarande med bra lön. Då kan vi förhoppningsvis få in fler i yrket. Det är ett kvinnodominerat yrke och det speglas ju tyvärr i de villkor de verkar under. Det känns som att det är ett andraklassyrke. Människorna måste vara är prio ett. Det hjälper inte med att ha ett ekonomiskt plus i kommunen om människorna går på knäna. Och att de ska ha arbetsskor utan att behöva betala är en ren självklarhet, säger Kirsti Marie Aasum.

”Vi jobbar med dessa frågor”

Tanja Mattsson är socialchef i Bengtsfors kommun. Hon berättar att det har hänt saker sedan Dalslänningens artikel i december och att fler åtgärder är på gång.

Socialchefen Tanja Mattsson.
Socialchefen Tanja Mattsson. Foto: Privat

– Förutom det de själva nämner med inflytande över arbets- och semesterscheman så har de inte längre fem semesterperioder. Då, kring jul, var det en extrem situation bemanningsmässigt inom hela vård och omsorgen. I dag är det bättre, säger hon.

– Vi jobbar med att få bort delade turer, men har också ökade personalkostnader. När det gäller lönerna har vi gjort en kartläggning. Hemtjänsten i Bengtsfors ligger inte dåligt jämfört med andra kommuner. Nivåerna är exempelvis väsentligt högre än i Mellerud. Men i allt väsentligt delar jag deras bild, vi behöver göra jobbet mer attraktivt, jobbet är komplext och utmanande, fortsätter Tanja Mattsson.

När det gäller antalet uppsagda så sker alltid en viss omsättning på personal menar hon.

– Vi har ingen onormalt hög omsättning, men vi jobbar med att få ner den. Vi arbetar också med att ta fram en kompetensförsörjningsplan inom alla yrkesgrupper för att stärka vårt varumärke. Det handlar bland annat om att utbilda den personal vi har. Frågan om fria arbetsskor har vi haft uppe till diskussion i facklig samverkan. Men det är lite kruxit, arbetsskorna måste vara utformade på ett visst sätt. Det är inget jag säger absolut nej till, men många kommuner menar att det finns svårigheter i frågan förmånsskattemässigt. Men detta är ett pågående arbete, säger Tanja Mattsson.

Artikeltaggar

Annette TernstedtBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Britt-Inger SandströmHemtjänstJan LeanderJan-Åke JanssonKirsti Marie AasumKommunalvalPer ErikssonPer JonssonPolitikStig BertilssonTanja MattssonValVal 2022Vård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.