Hoppa till huvudinnehållet

Drottning Elizabeth II avliden

Publicerad:
Drottning Elizabeth i april i år.
Drottning Elizabeth i april i år. Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Storbritanniens drottning Elizabeth II har avlidit, 96 år gammal, meddelar det brittiska hovet.

"Drottningen avled stillsamt på Balmoral under eftermiddagen", skriver hovet på sin hemsida och fortsätter:

"Den tillträdande kungen och drottningen kommer att stanna på Balmoral i kväll och kommer att återvända till London i morgon."

Den närmaste familjen hade under torsdagen samlats på slottet Balmoral i Skottland, där drottningen befann sig, sedan läkare varnat för regentens hälsotillstånd.

Drottning Elizabeth ställde in ett åtagande under onsdagen sedan läkare rekommenderat vila. I tisdags genomförde hon däremot sin konstitutionella roll i samband med att hon formellt bad Liz Truss bilda regering och därmed bli premiärminister i Storbritannien.

Elizabeth Alexandra Mary föddes den 21 april 1926 och var första barnet för modern Elizabeth och fadern Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien.

Hon var på resa i Kenya när hon den 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning, sedan den sjuklige kungen avlidit under natten. Den officiella kröningen ägde rum först i juni 1953.

Drottningen och hennes make prins Philip fick fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.