Hoppa till huvudinnehållet

Meröppet på bibliotek införs efter motion av Susanne Öhrn (-)

Publicerad:
Susanne Öhrn (-) fick gehör för sin motion om meröppet på biblioteket i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Det kommer nu att bli möjligt att låna böcker på huvudbiblioteket i Bengtsfors även när inte personal är på plats. Detta blir av efter att en motion skriven av Susanne Öhrn (-) antagits av Bengtsfors kommunfullmäktige.

– Jag är väldigt glad att motionen bifalls så att vi kan gå och besöka biblioteket även på obekväm arbetstid, sa Susanne Öhrn under fullmäktigemötet.

Meröppet innebär att man som låntagare kan besöka huvudbiblioteket i Bengtsfors före eller efter de vanliga öppettiderna. Då kan man bland annat låna, lämna tillbaka lånade böcker och hämta reserverade böcker utan att personal är på plats. För att bli en meröppetanvändare behöver låntagaren registrera sig och skriva på ett avtal.

Endast i Bengtsfors

Olika förslag har diskuterats och utretts sedan motionen inkom. Frågan om meröppet på biblioteken i Dals Långed, Bäckefors och Bengtsfors utretts. Men kommunfullmäktige valde alltså att anta motionen genom att endast införa meröppet vid huvudbiblioteket i Bengtsfors.

Meröppet införs på huvudbiblioteket i Bengtsfors.
Meröppet införs på huvudbiblioteket i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

För att genomföra beslutet krävs vissa ombyggnationer vid Bengtsfors bibliotek.

Finansiering av investeringen ska ske genom Kulturrådets stärkta bibliotek för teknisk utrustning och driftmedel på 23 000 kronor avsätts i budget för år 2023. Beviljas inte ansökan av Kulturrådet för teknisk utrustning ska hela frågan om finansiering av investeringen hänskjutas till budgetberedningen.

Artikeltaggar

Bengtsfors bibliotekBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigeBibliotekKulturrådetMeröppetNöje/KulturPolitikSusanne Öhrn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.