Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna: ”Dalsland bör vara ett eget polisområde”

Publicerad:
De socialdemokratiska kommunalrådskandidaterna i Åmål och Bengtsfors, Michael Karlsson och Per Eriksson, gör inför valet ett gemensamt utspel där de förordar att Dalsland ska vara ett eget polisområde med Åmål som huvudort.
De socialdemokratiska kommunalrådskandidaterna i Åmål och Bengtsfors, Michael Karlsson och Per Eriksson, gör inför valet ett gemensamt utspel där de förordar att Dalsland ska vara ett eget polisområde med Åmål som huvudort. Foto: Conny Hultgren

Dalsland bör vara ett eget polisområde med Åmål som huvudort. Det anser Socialdemokraterna i Bengtsfors och Åmål i gemensamt utspel.

– Det vore ett viktigt och avgörande steg för att få fler poliser till Dalslandskommunerna, menar Per Eriksson och Michael Karlsson, socialdemokratiska kommunalrådskandidater i Bengtsfors respektive Åmål inför årets val.

Först när den polisiära närvaron ökat kommer det gemensamma förebyggande arbetet mellan polis, kommuner och civilsamhället ge större resultat, hävdar Eriksson och Karlsson.

– För att komma till rätta med kriminaliteten krävs många olika åtgärder, på många olika områden. Det handlar om brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder, höjda straff, bättre skola och om fler poliser och socialsekreterare. Men det räcker inte med att bekämpa brotten, vi måste också bekämpa brottens orsaker, menar Eriksson och Karlsson.

– Vi accepterar inte att människor i Dalsland känner otrygghet i sitt närområde på grund av kriminella gäng, att utredningar läggs ner av resursbrist eller att man är osäker på om polisen kommer, fortsätter de.

Vill ha fler poliser

Socialdemokraterna har som målsättning att polisen ska ha 50 000 anställda 2032 i Sverige, varav över 34 000 ska vara poliser, meddelar Eriksson och Karlsson.

– Det är ett ambitiöst mål, en ökning med mer än 10 000 på tio år. Rekryteringen till gängen måste stoppas. Då krävs många olika insatser, till exempel avskaffad straffrabatt för 18–21-åringar, bättre anpassade påföljder för unga och sociala insatsgrupper.

För att lyckas krävs en lokalt förankrad polis som har en nära relation till medborgare, kommun och företagare, menar Eriksson och Karlsson.

– När polisen känner de som bor och verkar i ett område kan de bedriva ett effektivt polisiärt arbete.

Ordningsvakter

Eriksson och Karlsson kräver också att riksdagen ser över regelverket och utbildningen för ordningsvakter för att göra det möjligt att använda dem som en trygghetsskapande resurs i större utsträckning. Samt att staten och polisen står för kostnader och arbetsfördelning i LOV 3-områden.

– Det är när tron på framtiden går förlorad som gängen och våldet blir ett alternativ. Det mest effektiva sättet att hindra unga människor från att välja kriminalitet är att erbjuda något som är bättre: en bra utbildning, något meningsfullt att göra på fritiden, ett första jobb och möjlighet att flytta hemifrån. En framgångsrik brottsbekämpning förutsätter tidiga förebyggande insatser och hela samhällets engagemang, menar Per Eriksson och Michael Karlsson.

Bertilsson-förslag

Redan 2020 föreslog Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, att Dalsland borde bli ett eget polisområde. Detta var dock något som då tillbakavisades av Lars Eckerdal, chef för polisområde Fyrbodal. Samma uppfattning har han i dag.

Lars Eckerdal är chef för polisområde Fyrbodal.
Lars Eckerdal är chef för polisområde Fyrbodal. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag har inget emot att politiker driver frågan, men min uppfattning är att det inte skulle komma medborgarna till nytta. Ett lokalt polisområde i Dalsland skulle innebära fler chefer och fler administrativa tjänster för att få det att gå runt. Då är det risk för att det blir färre poliser på gatan. Sedan är jag överens med politikerna om att det behöver bli fler poliser inom alla olika tjänster, säger Lars Eckerdal.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDalslandLars EckerdalMichael KarlssonPer ErikssonPolisenPolitikSocialdemokraternaVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.