Hoppa till huvudinnehållet

Kritiska invånare frågade ut politiker – kräver bättre underhåll

Publicerad:
Oppositionsrådet Per Eriksson (S), Jan Leander (L), Erik Sandberg (C) och Annette Ternstedt (V) var några av politikerna som blev utfrågade av invånare i Billingsfors på torsdagskvällen.
Oppositionsrådet Per Eriksson (S), Jan Leander (L), Erik Sandberg (C) och Annette Ternstedt (V) var några av politikerna som blev utfrågade av invånare i Billingsfors på torsdagskvällen. Foto: Helena Lindgren
  • Anna-Greta Strömberg.
    Anna-Greta Strömberg. Foto: Helena Lindgren
  • Oppositionsråd Per Eriksson (S).
    Oppositionsråd Per Eriksson (S). Foto: Helena Lindgren
  • Stig Bertilsson (M).
    Stig Bertilsson (M). Foto: Helena Lindgren

Bristande underhåll. Det var slutsatsen på flera av de punkter som debatterades när de lokala politikerna i torsdags blev utfrågade av engagerade väljare i Billingsfors. Bättre underhåll av både fastigheter och växtlighet är något invånarna önskar när de på söndag går till valurnan.

Det var pensionärsorganisationen PRO och föreningen Billingsfors för alla som hade bjudit in de lokala politikerna i Bengtsfors kommun för utfrågning i Lövåsskolans matsal i Billingsfors i torsdags kväll.

Politikerna som var på plats – Per Eriksson (S), Jan Leander (L), Erik Sandberg (C), Anette Ternstedt (V), Anna-Greta Strömberg (KD), Britt-Inger Sandström (SD) och Stig Bertilsson (M) – hade fått tre frågor som skulle debatteras under kvällen.

Miljöpartiet representerades inte vid utfrågningen. Moderator var Crister Blüme, destinationsutvecklare vid Bengtsfors kommun.

Bristande underhåll

Två av frågorna rörde underhåll. En av dem löd: Hur kan det jobbas vidare så att hushåll som tidigare haft sjöutsikt kan få det igen?

Politikerna var rörande överens om att det finns mycket att göra på den fronten.

Det var ganska glest med besökare under torsdagskvällen.
Det var ganska glest med besökare under torsdagskvällen. Foto: Helena Lindgren

– Det tar dock tid, det krävs uthållighet och att vi vågar att satsa pengar på det, sa Per Eriksson.

– Det är också viktigt att alla markägare tar sitt ansvar, sa Annette Ternstedt.

– Vi har dubblat anslaget för slyröjningen, men vi måste göra mer, sa Stig Bertilsson.

Ett brev har skickats ut till cirka tio markägare i området där de uppmanas att röja sin mark, vilket har gett effekt, men inte fullt ut.

– Eftersom det här gäller flera olika markägare kanske allihop kan samlas och hjälpas åt, sa Britt-Inger Sandström.

Levande lösning

Jan Leander tog dock ner eventuella förhoppningar.

– Vi håller på med budgetberedningen just nu och jag tror inte det går att få in mer pengar till underhåll, sa han.

Centerpartiets Erik Sandberg tror på en mer levande lösning.

– Om vi ska hålla uppe marken under en längre tid tror jag på betande djur. Det kan man dessutom söka olika typer av bidrag för, sa han.

En annan underhållsrelaterad fråga var: Vissa hyreshus är i så dåligt skick att folk inte vill flytta dit. Vad kan man göra åt det?

– Vi behöver ett genombrott för att det ska bli mer inflyttning. Många flyttar från Billingsfors till Bengtsfors och det är en tydlig signal att det behövs bättre bostadsutbud. Utan nybyggnation, ingen befolkningsökning, sa Stig Bertilsson.

Flera politiker var inne på att det enda alternativet för dessa hyreshus är rivning.

Det var många i publiken som gång på gång påtalade det bristade underhåll som råder i samhället bland både kommunala och privata fastighetsägare.
Det var många i publiken som gång på gång påtalade det bristade underhåll som råder i samhället bland både kommunala och privata fastighetsägare. Foto: Helena Lindgren

– När hyreshus är så skabbiga som det har kommit att bli på vissa håll i Billingsfors är det kanske inte värt att ha de kvar, sa Erik Sandberg.

– Om husen är då dåliga är de kanske bättre att riva, sa Anna-Greta Strömberg.

Vissa av husen som diskuterades ägs av det kommunala bostadsbolaget. En man i publiken kallade det bristande underhållet för kapitalförstöring.

– En hyresvärd har ansvar att hålla efter sina lägenheter och tyvärr har Bengtsforshus inte varit ett gott föredöme. Borde man inte som kommun ha bättre styrning på bostadsbolaget? sa han.

– Vi har stort förtroende för styrelsen i bostadsbolaget, men i en ägardialog kan vi vara skarpare, sa Stig Bertilsson.

Oense om utveckling

Den tredje frågan, som redan har diskuterats flitigt i olika sammanhang, gällde utvecklingen av Billingsfors centrum – hur ser ni på upprustningen av Billingsfors centrum?

– Det är något som är nödvändigt att göra, dels för de boende, dels för de som besöker Billingsfors. Vi vill se en rastplats och nya etableringar. Billingsfors är Bengtsfors skyltfönster och detta är en satsning som ska fullföljas, sa Stig Bertilsson.

Per Eriksson (S), Jan Leander (L), Erik Sandberg (C), Anette Ternstedt (V), Anna-Greta Strömberg (KD), Britt-Inger Sandström (SD) och Stig Bertilsson (M) deltog i debatten.
Per Eriksson (S), Jan Leander (L), Erik Sandberg (C), Anette Ternstedt (V), Anna-Greta Strömberg (KD), Britt-Inger Sandström (SD) och Stig Bertilsson (M) deltog i debatten. Foto: Helena Lindgren

Ett arbete pågår med att rusta upp samhället, det finns en plan på hur det ska genomföras, men arbetet har av olika anledningar dragit ut på tiden.

Vad som ska hända på ytan mitt emot Ica är inte helt klart. Det har talats om drivmedelsförsäljning, som dock inte verkar vara en prioriterad satsning bland invånarna och inte heller politikerna var överens om den saken.

Liberalerna vill att kommunen ska bekosta en laddstolpe, det vill inte Moderaterna som mycket väl kan tänka sig laddstolpar, men som hellre ser att nån annan betalar.

– Det finns inga beslut kring hur det ska se ut och om ni inte vill ha den service är det ett ställningstagande man kan ta. Det finns entreprenörer som är intresserade, men om ni inte vill ha en benstation är det inte vår sak att driva igenom det, sa Stig Bertilsson.

Frågor om fritids och äldreomsorgen lyftes också under kvällen.

Artikeltaggar

Anna-Greta StrömbergAnnette TernstedtBillingsforsBillingsfors för allaBritt-Inger SandströmErik SandbergJan LeanderMiljöpartietModeraternaPer ErikssonPolitikPROStig BertilssonVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.