Hoppa till huvudinnehållet

Ann Blomberg (C): ”Ingenting är heligt

Publicerad:
Val 2022: Centerpartiets Ann Blomberg
Val 2022: Centerpartiets Ann Blomberg Foto: Johan Lindahl

Sittande kommunalrådet Ann Blomberg är återigen Centerpartiets toppnamn till höstens kommunval. Nu går hon och partiet till val med trygghet och framtidstro som ledord.

– Den stora frågan är fastigheter, fastigheter och åter fastigheter, säger hon.

Hur föreslår du att man konkret går till väga för att rädda upp kommunens dåliga ekonomi?

– På sikt är den stora frågan fastigheter och åter fastigheter. Vi sitter på så många skolor och fastigheter inom omsorgen, men också övrig verksamhet. Tjänstemän sitter utspridda och det är inte hållbart. Det är extremt kostnadsdrivande. Jag vill påstå att ingenting är heligt i detta, men samtidigt måste arbetsmiljön vara bra. En samverkan Dalslandskommunerna emellan, men också andra kommuner. Man kan också titta på hur man kan jobba effektivare inom ekonomi. Dela på ekonomer och jurister, kanske till och med kommunchefer.

Under den gångna mandatperioden har det skurits ner på personal i skolan. Var det rätt beslut, tycker du?

– Den överbemanning som varit är en rest kvar från att det kom många ensamkommande flyktingbarn. Då ökade resurserna, och sen när ungdomarna försvann från skolan drogs inte personalen ner. Vi har en rimlig bemanning och det ska vi ha.

Det har varit turbulent inom skolan med stökig arbetsmiljö, tuff arbetsbelastning för lärarna och bråk mellan elever. Hur ska ni säkerställa att barnen får den utbildning, hjälp och stöd de har rätt till?

– Tidiga insatser. Det har vi nog kanske inte varit bäst på. Att fånga upp barnen tidigt. Stökigheten blir större om barnen inte har de förkunskaper de ska ha. Då är vår uppfattning att många barn mår bra av småskaligheten. Det finns inget som säger att en stor eller liten skola är bättre, för det handlar om hur man jobbar med det. Vad jag har hört är att vi är på rätt väg. Lärare har sagt upp sig under våren, men de har jobbat stenhårt under sommaren för att lösa bemanningen. Jag kan inte svara på varför de inte trivs, men vi måste stärka arbetstrivseln.

Det kommer inom en snar framtid att behövas fler platser inom äldreomsorgen. Ska kommunen bygga ett nytt äldreboende? Varför/Varför inte?

– Vi behöver bygga ett nytt äldreboende och renodla var vi har demensen, och det har vi gjort. Den är idag i Färgelanda. Det är inte bra att blanda demens med somatik. Lillågården och Solgården är fantastiska men är tungarbetade, personalkrävande verksamheter. Ska vi bygga ska vi bygga för att vi sparar pengar på det långsiktigt. Så är det med alla beslut vi tar. Sen vill vi att den ska ligga i norra delen av kommunen, för det handlar också om att man inte kan centralisera allt till Färgelanda, för då dör resten av landsbygden långsamt. I någon form behöver vi ha omsorg kvar i den norra delen.

Skolan är en av anledningarna till den dåliga ekonomin och kostar kommunen mycket pengar. Vill du behålla småskolorna eller centralisera skolan?

– Jag vill att vi centraliserar i Färgelanda och behåller skolorna i ytterområdena.

V, MP och KD saknar listor till valet, vad tycker du att det gör för demokratin i kommunen?

– Jag tycker att det är jättesynd. Nu är vi tre stora partier och två små. Det är inte bra för demokratin. Sen kan det blir rörigt med många partier men du fångar inte upp de åsikter som de företräder. Jag tycker att det är jätteolyckligt.

Vilka är de viktigaste valfrågorna för dig?

– Landsbygdsfrågor, det är därför jag är centerpartist. Att vi ska kunna leva och bo bra i hela kommunen. Nu är det aktuellt med trygghet och framtidstro, det är det som är viktigt för mig. Lantbrukare och småföretagare på landsbygden är otroligt utsatta för stöldräder. Polisen kommer inte ens. Det saknas inte pengar hos polisen utan personal. En viktig fråga är preparandkursen för polisaspiranter på Camp Dalsland. Ska vi ha poliser här måste vi nog rekrytera här. Folk som har rötterna här, eller vill bo och verka här. Men då behöver vi också ha bra boende i kommunen

Val 2022: Centerpartiets Ann Blomberg
Val 2022: Centerpartiets Ann Blomberg Foto: Johan Lindahl

Vilka vallöften går partiet till val med?

– Främja småskalighet, tidigare insatser, kvalitet i skolor och förskolor. Fortsatt utveckling av ett gott företagsklimat, underlätta för byggande och boende i hela kommunen, hållbar ekonomi i balans, stöd i livets olika skeden och jämställdhet.

Varför håller du på med politik?

– Landsbygdsfrågan och miljöfrågan. Jag är övertygad om att centerns politik är bäst på att kombinera dessa båda frågor. Eller snarare, för mig.

Om ditt parti kommer till makten, vilken blir den största skillnaden för den genomsnittlige medborgaren?

– Under mandatperioden har vi jobbat mycket med ekonomin och har under varje år fått ett lite bättre resultat. Långt ifrån där vi skulle vilja ha det, men det har gått åt rätt håll. Jag vill se ett fortsatt resultat med en bättre ekonomi. Det måste genomsyra allt vi gör.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?

– Jag personligen stänger nog inte riktigt dörren till något parti egentligen. Vi har haft ett fantastiskt samarbete med Liberalerna den här mandatperioden. Den diskussionen får vi nog ta efter valet, men vi ser gärna några fler partier där, så man får en majoritet. Samtidigt är det faktiskt så, om man är en minoritet måste man förankra allting. I kommuner där samma partier sitter mandatperiod som mandatperiod, det blir inte så mycket demokrati av det. Då kör de sitt lopp och så får de andra liksom åka med. Behöver man förankra får man åtminstone lite fler aspekter. Särskilt nu när vi inte har småpartierna.

Artikeltaggar

Ann BlombergCenterpartietFärgelandaPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.