Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet och socialchefen: ”De har fått komma till tals”

Publicerad:
Socialchefen Tanja Mattsson och kommunstyrelsens ordförande tycker båda att pensionärsorganisationerna har fått komma till tals med sina synpunkter.
Socialchefen Tanja Mattsson och kommunstyrelsens ordförande tycker båda att pensionärsorganisationerna har fått komma till tals med sina synpunkter.

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) och socialchefen Tanja Mattsson försvarar hanteringen av äldreomsorgsplanen. De menar att pensionärsorganisationerna har fått komma till tals med sina synpunkter.

Fick inte tycka till om äldreomsorgsplan: ”Beslut utan demokratisk ordning!”

– Det är lite märkligt, vi har haft ärendet uppe för diskussion i Kommunala pensionärsrådet vid tre olika tillfällen. Pensionärsorganisationerna har medborgarinflytande via sina representanter i rådet. Från förvaltningens sida tycker vi att det är tillräckligt. Sedan förstår jag att de ville ha en mer omfattande dialog och en ännu bredare förankring, men det här är den väg vi har valt att gå, säger Tanja Mattsson.

Det är lite märkligt, vi har haft ärendet uppe för diskussion i Kommunala pensionärsrådet vid tre olika tillfällen.
Tanja Mattsson

Hon fortsätter.

– Det är tråkigt att de inte är nöjda och det får jag ta med mig. Vi får överväga hur vi ska göra i fortsättningen. Men nu kommer planen upp för behandling i kommunfullmäktige på måndag. Det är en viktig övergripande plan, och det kommer att bli fler tillfällen att tala om hur vi ska göra verkstad av den, säger Tanja Mattsson.

Robotisering?

En del i kritiken riktar sig mot framtidssatsningen på robotar inom äldreomsorgen.

– Vi har nu inrättat en tjänst som digitaliseringsstrateg och han kommer att få i uppdrag att titta på nya välfärdstekniska lösningar. Det här är en jättestor och viktig fråga, och man kan förstås inte robotisera vad som helst. Det kanske även har varit en för stor digitaliseringsiver i vissa kommuner. Men det handlar om att hitta rätt lösningar. Det finns delar som en robot kan användas till. Exempelvis att hjälpa vissa personer med medicinering. Det här är något som redan i dag används till några brukare inom hemtjänsten i Bengtsfors, säger Tanja Mattsson.

”Har fått tycka till”

Stig Bertilsson försvarar också hanteringen av äldreomsorgsplanen.

– Pensionärsorganisationerna har fått tycka till fullt ut. Det här har varit ett arbete som pågått under ett par års tid. Det har verkligen inte hastats fram, som det påstås. Både SPF och PRO har fortlöpande fått information och gett synpunkter via sina representanter i Kommunala pensionärsrådet. De är fullt ut hörda och deras åsikter är kända. Rådet har haft tre möten och kommer att ha ytterligare ett möte på måndag där detta diskuteras innan planen behandlas av kommunfullmäktige, säger Stig Bertilsson.

Det här handlar inte om något annat än att man vill fördröja beslutet med äldreomsorgsplanen. Från PRO:s sida är det bara politisk taktik som ligger bakom.
Stig Bertilsson

Han menar att pensionärsorganisationerna inte har sagt något under processens gång om att de vill ha ett stormöte.

”Politisk taktik”

– Det här handlar inte om något annat än att man vill fördröja beslutet med äldreomsorgsplanen. Från PRO:s sida är det bara politisk taktik som ligger bakom. Peder Johansson och Solveig Nettelbo från PRO i Bengtsfors och Billingsfors är båda nära nog ledande röster inom Socialdemokraterna och jag hävdar bestämt att deras yttrande är hänfört till politisk taktik, säger Stig Bertilsson.

Han fortsätter.

– Kommunala pensionärsrådet är det samordningsorgan som finns och vi tycker nu att det är viktigt att få till det här beslutet. Att man sedan vill göra lokal politik av det får stå för dem själva. Sedan är det så att vi som kommun ännu inte tagit ställning i några detaljfrågor. Kommunala pensionärsrådet kommer även fortsättningsvis ha möjlighet att ha synpunkter. Men pensionärsorganisationerna är ute och cyklar om de tror att vi genom att anta äldreomsorgsplan bestämmer att vi ska bygga ett helt nytt särskilt boende. Jag är själv främst av ekonomiska skäl tveksam till det, säger Stig Bertilsson.

– Först och främst så måste vi ta in rätt underlag av den konsult som vi nu ska anlita innan vi tar ställning i den frågan. Under tiden så har pensionärsorganisationerna möjlighet att fortsätta ha åsikter, fortsätter han.

Artikeltaggar

ÄldreÄldreomsorgÄldreomsorgsplanBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)PolitikPROSPF SeniorernaStig BertilssonTanja MattssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.